I veckan anlände det första kryssningsfartyget till Visby hamn. Detta efter att säsongen blivit uppskjuten till följd av pandemin. Trots den sena starten så ser det ut att bli välbesökt på kryssningskajen under sommaren.
– Vi räknar med runt 100 anlöp under sommaren. För tillfället har vi 130 inbokade anlöp men om alla blir av vet vi inte än, säger Henrik Ahlqvist från bolaget CMP som driver kryssningskajen i Visby.
På grund av pandemin finns det fler regler som måste följas när kryssningarna stannar till i Visby. Tillsammans med bland annat Region Gotland har CMP beställt extra vakter från Securitas för att hantera passagerarna vid anlöp.
– Vi har alltid vakter som hjälper till vid området kring kajen men i år har vi valt att utöka med en vakt per tillfälle, säger Henrik Ahlqvist.
– Vakternas ansvar är att inga obehöriga befinner sig på området och att passagerarna inte kommer i kontakt med oberoende personer, fortsätter Henrik Ahlqvist.
Någon tidsperiod för den extra insatta hjälpen är inte satt utan Henrik Ahlqvist berättar att de jobbar här och nu samt att det kan ändras med kort varsel beroende på behoven.
Hur anpassas kryssningarna under pandemin?
– Kryssningsrederierna har satt en gräns vid 50 procent av fartygens kapacitet. Det görs för att kunna anpassa avstånden ombord och erbjuda en så säker resa som möjligt.
– För att resa med fartygen behöver man visa upp ett negativt test som är taget inom de senaste dygnet, sedan tas ett nytt snabbtest på plats och om det är negativt får man åka med. Sedan måste man också kunna visa upp ett negativt test för gränspolisen vid destinationen, tillägger Henrik Ahlqvist.
Vad sker om smitta upptäcks på resan?
– Det finns 200 hytter där personer som blir sjuka kan isoleras. Även extra doktorer finns på plats. Sprids smittan åker fartyget tillbaka och de sjuka behandlas hemma, säger Henrik Ahlqvist.
När passagerarna sedan kliver av båten kommer de sättas i bussar och åka på slutna turer på Gotland.
– Vi kallar det för "bubbleturer". Det är för att inte utsätta lokalinvånare i fall smittan kommer av båten, säger Henrik Ahlqvist.
Finns det övriga skillnader, bortsett från pandemin?
– Nu är kryssningskajen ny i Visby, men i anlöp närmar det sig ett normalt år som för oss var 2019. Förutom de svenska fartygen kommer det vara mestadels tyskar och dessvärre troligtvis inga från USA, avslutar Henrik Ahlqvist.