Nästa vår lämnar Kulturskolan lokalerna i fastigheten Ankaret 1, på Mellangatan, för att flytta till nyrenoverade lokaler vid Wisbygymnasiet.
Björn Ahlsén på kultur- och fritidsförvaltningen fick därför i våras i uppdrag av kultur- och fritidsnämnden att utreda hur lokalerna kan användas efter Kulturskolans flytt.
Hans förslag var att bilda ett kulturkluster för kreativa företagare och intresset visade sig vara stort – i juni hade ett 40-tal personer och företag anmält att de ville medverka.
– I mitt uppdrag är förutsättningen att det inte kommer att kosta regionen något. När jag fick uppdraget fick jag uppgifter om att fastigheten var sliten och att det fanns vissa brister, men inte något som omedelbart krävde stora investeringar, vilket också innebar att vi kunde ligga kvar på en låg hyra, säger Björn Ahlsén.
Sedan dess har förutsättningarna förändrats. I förra veckan gick Björn Ahlsén ut i ett nytt mejl till intressenterna och meddelade att fastighetsavdelningen gett nya besked om att huset har sådana brister att den inte kan användas i befintligt skick.
– Jag håller på nu och utreder inom organisationen varför kåken är i så dåligt skick nu, när den inte var det i våras, säger Björn Ahlsén, som efterlyser en viljeinriktning från politiken:
– Vill de att vi ska fortsätta utreda ett kulturkluster eller vill de sälja kåken?
Flera av dem som anmält sitt intresse att medverka i kulturklustret har hört av sig till Björn Ahlsén.
– De är naturligtvis förvånade, besvikna, säger han.
Det är också konstnärerna Jessica Lundeberg och Eva Bergenwall, i ateljéföreningen Ankaret, belägen i fastigheten Ankaret 5, på Kulturskolans gård. De befarar att även deras lokal, som de hyrt i snart tio år, kan komma att ingå om Kulturskolans säljs på öppna marknaden.
– Vi har haft det hotet över oss i flera år, att vi ska åka ut. De vill få bort oss helt enkelt, det är så vi känner, säger Eva Bergenwall:
– Man kan inte måla hemma, med barn och annat. Man måste kunna gå till ett jobb som alla andra.
Konstnärerna har också sett fram emot att få bli en del av det nya kulturklustret och hoppats kunna utöka sin ateljéförening med fler ateljéer.
– För det första handlar det rent grundläggande om att ha en ateljé, men också om att få vara delaktig i ett kultursammanhang med alla sorts konstutövare. För att kunna göra nya, gränsöverskridande saker, måste man träffas, säger Jessica Lundeberg.
De tycker att regionen sviker löftena i sin egen kulturplan för 2017-2020, som antogs så sent som i förra veckan.
– Man kan inte skriva en kulturplan och sen inte stödja den i praktiken med exempelvis pengar, säger Jessica Lundeberg.
Att lokalerna skulle vara undermåliga ger de inte mycket för.
– De har ju hyrt ut till Kulturskolan, det är inget akut. Det vill sälja helt enkelt, säger Eva Bergenwall:
– Hur vågar de fortsätta att bara sälja ut? Det här är en kulturarvsstad, den ska ha en levande stadskärna, den kan inte stå tom. Vi kan inte bara ha hotell, säger Eva Bergenwall.
Björn Sandqvist, avdelningschef vid fastighetsavdelningen, håller inte med om att beskeden om fastighetens status ändrats.
– Den uppfattningen har inte jag.
Det är fastighetsavdelningens ingenjörer som har gjort bedömningen av huset.
– Vi vet sedan tidigare om att huset förflyttar sig – det rör sig. Invändigt är det ventilationen och ytskikt som behöver åtgärdas, säger Björn Sandqvist.
Han menar att det däremot inte utgör någon risk för Kulturskolans elever.
– Det är inte farligt för dem som är där, men om de ska ha en helt annan verksamhet där behöver det åtgärdas.
Parallellt med förslaget om ett kulturkluster, utreds en försäljning av fastigheten, på uppdrag av ledningskontoret. Båda förslagen skall presenteras under september.