Kuststadens miljonvinster på Gråbo öppnar för nybyggen

Stäven och Bogen 1 har blivit en lysande affär för Kuststaden Projektutveckling, som fortsätter att planera bygget av 200 lägenheter på Gråbo.

Kuststaden betalade i snitt 690 000 kronor per lägenhet för bostäderna i kvarteren Stäven och Bogen 1. "Det har blivit en jättelyckad affär" tycker vd Magnus Johansson.

Kuststaden betalade i snitt 690 000 kronor per lägenhet för bostäderna i kvarteren Stäven och Bogen 1. "Det har blivit en jättelyckad affär" tycker vd Magnus Johansson.

Foto: Ulrik Alvarsson/Tobias Wallström/arkiv

Visby2021-04-03 07:03

– Vi såg att det fanns potential i Stäven och Bogen, och det har blivit en jättebra affär, säger Magnus Johansson som är vd för Kuststaden Projektutveckling och dotterbolaget Stävbo Fastigheter AB.

2017 sålde Gotlandshem Stäven och Bogen 1 för 609 miljoner kronor, och i april 2018 övertog Stävbo Fastigheter AB ansvaret för de 884 lägenheterna.

Kuststaden räknade med att starten skulle innebära extra kostnader. Men redan första året 2018 gick Stävbo med vinst. 2019 omsatte bolaget 66,6 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 33,2 miljoner kronor. Efter att bland annat ha lämnat ett koncernbidrag på 10,2 miljoner redovisade bolaget en vinst på 10,9 miljoner kronor.

– Vi håller på med bokslutet för 2020, och resultatet är ungefär på samma nivå i år, säger Magnus Johansson.

Stävbo har infört parkeringsavgifter, men enligt Magnus Johansson inte höjt hyrorna mer än Gotlandshem gjort. Enligt honom är den avgörande faktorn hur man förvaltar sina fastigheter.

– Vi har genomfört mycket sedan vi tog över, och vi gör det mesta i egen regi. Det går att göra vinster exempelvis genom att minimera förbrukningen av vatten och värme, säger Magnus Johansson och berättar att stambyten gjorts i de hus där det krävts.

– Vi tog över stabila kåkar med bra fönster och tak, tillägger han.

Stävbo klarar drift och fastighetsskötsel med åtta anställda. Administration och ekonomi sköts från Oskarshamn, därav koncernbidraget till moderbolaget. Som jämförelse kan nämnas att Gotlandshem har 112 anställda.

Stävbo är enligt Magnus Johansson ett av de starkaste av koncernens åtta dotterbolag.

– Driften är mycket rationell. Lägenheterna finns i 40 huskroppar som ligger samlat. I våra andra områden ligger de mer utspritt, säger han.

Gotlandshem sålde Stäven och Bogen 1, plus lägenheter i Havdhem och När, för att få loss pengar till nya projekt. Nu har Gotlandshem av ekonomiska skäl pausat nya projekt på Gråboområdet. Kuststaden Projektutveckling går däremot vidare med sina planer. De nya lägenheter som planerats är uppdelade i tre områden, varav Gotlandshem skulle exploatera ”Norra Lien” och ”Gråbo ängar”. Kuststaden skulle ansvara för ”Norra Bogen” som kan ge upp emot 200 hyreslägenheter.

– Vi tänker avvakta och se vad Gotlandshem planerar, men vår ambition är att gå vidare, säger Magnus Johansson.

I kvarteren Stäven och Bogen 1 ligger lägenheterna samlade. Det gör att fastighetsskötseln blir effektiv, och kan skötas med åtta anställda.
I kvarteren Stäven och Bogen 1 ligger lägenheterna samlade. Det gör att fastighetsskötseln blir effektiv, och kan skötas med åtta anställda.
Karta: Stäven
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!