Lurades på 120 000 kronor – spåren ledde till Malmö

2018 lurades en kvinna i Visby på 120 000 kronor när telefonbedragare tömde hennes konto. Nu har polisen spårat pengarna till Malmö. ”Jag har fått tillbaka 22 000 kronor.”

Bedrägeriförsöken mot äldre fortsätter.

Bedrägeriförsöken mot äldre fortsätter.

Foto: TT

Visby2022-04-29 06:05

Vid 17-tiden fredagen den 13 oktober 2018 ringde det hemma hos en äldre kvinna i Visby.

– De började fråga om jag lånat ut mitt kort, eller om jag tagit ut pengar nyligen. Det hade jag gjort samma dag, berättar kvinnan som då fick höra att ”nån kan ha stått bakom din rygg vid bankomaten och sett din kod. Nu håller de på att ta ut dina pengar”.

Kvinnan kunde dock se i sin mobiltelefon att alla pengarna fanns kvar på kontot. De som ringde fortsatte ändå att pressa henne under flera timmar. De påstod att hennes bankkonto i Länsförsäkringar var på väg att utsättas för obehöriga uttag, men om hon lämnade ut inloggningskoder till kontot skulle det kunna förhindras.

Till slut gav hon efter och lämnade ut uppgifterna. En stund senare var hennes konto tömt på 120 000 kronor.

– Efteråt pratade jag med min son och vi lyckades spärra kontot. Men då var det för sent, berättar hon.

Kvinnan i Visby har sina konton hos Länsförsäkringar. Hon är besviken över den hjälp hon fått.

– Jag har inte fått någon hjälp alls, utom att de ordnade ett nytt bankkort. De tycker att eftersom jag använde bankdosan så är det mitt eget fel, säger hon.

I ett liknande fall har polisen i Östergötland lyckats spåra överföringar från ett telefonbedrägeri som drabbade en man i Visby i maj 2018. I januari dömde Nyköpings tingsrätt fyra personer för penningtvättsbrott, samt att betala sammanlagt drygt 60 000 kronor till den drabbade Visbybon. I april dömde Linköpings tingsrätt en 25-åring för penningtvättsbrott, samt att återbetala 15 000 kronor till mannen i Visby.

Bedöms penningtvättsbrott som ringa är påföljden böter eller fängelse i högst sex månader. I de aktuella fallen i Malmö blev påföljden villkorlig dom och i ett fall samhällstjänst 75 timmar.

Penningtvättsbrott

Den som tar emot pengar från ett telefonbedrägeri kan dömas för penningtvättsbrott. Brottsrubriceringen gäller den som döljer att pengar härrör från brott eller brottslig verksamhet, och som överlåter, förvärvar, omsätter eller förvarar pengarna.

Straffet för penningtvättsbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om det rör sig om betydande värden kan den åtalade dömas för grovt penningtvättsbrott till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!