Kvinnor ännu inte välkomna hos DBW

Sällskapet De Badande Wännerna kliver in i ett nytt årtionde med en ny ordförande. Men dörren för kvinnorna fortsätter att vara stängd.

DBW bildades 1814 i Visby. Sällskapet stödjer bland annat humanitär och kulturell verksamhet samt friluftsliv.

DBW bildades 1814 i Visby. Sällskapet stödjer bland annat humanitär och kulturell verksamhet samt friluftsliv.

Foto: Joel Nilsson/arkiv

Visby2020-02-17 08:25

Mer än 200 år har gått sedan tolv män bildade sällskapet DBW i Visby. Ett sällskap som bland annat ska stödja humanitär och kulturell verksamhet.

I dag har sällskapet drygt 650 ledamöter, varav alla är män.

Sedan starten har kvinnor inte varit tillåtna i sällskapet och när DBW år 2017 röstade om en eventuell ändring av de reglerna röstades förslaget ned.

– Det var med stor majoritet som förslaget avslogs. Kvinnligt ledamotskap är för närvarande ingen huvudfråga i sällskapet. De nya stadgarna gäller från och med 2019 och revideras var tredje år. Frågan kan då väckas om sällskapet önskar det, säger Björn Lundberg som tog över ordförandeklubban i januari i år. 

Varför tror du att en majoritet röstade emot att ha kvinnor i sällskapet?

– Ledamöterna ska ha blivit informerade om DBW inför invalet; hur sällskapet verkar, policy och stadgar – de blir invalda i ett herrsällskap.

Hur skulle det påverka sällskapet om kvinnor var ledamöter?

– Jag tror inte att DBW:s själ påverkas av ledamöternas kön, säger Björn Lundberg.

Även om den biten inte kommer att förändras under 2020 finns det andra delar av sällskapets arbete som kommer att utvecklas, berättar ordföranden.

Bland annat har man valt att tillsätta den tidigare ordföranden Leif Aronson som kommunikationssamordnare.

– Sällskapet har upplevt ett behov av att informera det gotländska samhället om sin verksamhet och kommunikationssamordnarens främsta uppgift är att hjälpa ordföranden i DBW:s råd och styrelser att lämna denna information, säger Björn Lundberg.

Utöver det kommer underhållet av Botaniska trädgården att förbättras.

– Samarbetet med Region Gotland angående Botaniska trädgården kommer att utvecklas och finna sina former. Botan är juvelen i DBW:s verksamhet och under året kommer klonarkivet invigas med köksväxter, perenner, rosor, lökar och knölar från Gotland. En ny, förbättrad hemsida för Botan kommer också att lanseras.

Regionen bidrar årligen med en miljon kronor till DBW för just skötsel av Botaniska trädgården. DBW själva har under 2019 bidragit med drygt en halv miljon kronor som stöd till kulturella och historiska traditioner på Gotland.

För Björn Lundbergs del känner han sig hedrad och nöjd över att ha tagit över rollen som ordförande.

– Jag ärver någonting, får förvalta det, utveckla det, förfina det och lämna över det, säger han. 

Karta: DBW:s Botaniska trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!