Här spåras bakterierna i smittade vattnet

I jakten på att spåra smittkällan har labbet på Visby lasarett hamnat i händelsernas centrum. Verksamheten har skalats upp, från två till sju dagar i veckan, med befintlig personal.

Bakterien Clostridium syns med blotta ögat när den efter bara en dag i näringslösning vuxit til sig.

Bakterien Clostridium syns med blotta ögat när den efter bara en dag i näringslösning vuxit til sig.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-11-16 05:45

Biomedicinska analytiker är ett bristyrke i vanliga fall. Nu än värre. Vattenlabbet på Visby lasarett är certifierat, och personalen experter på sitt område. Men något liknande har de aldrig varit med om i skarpt läge.

– Inte i den här omfattningen. För vår del är det svårt att hantera. Vi är inte gjorda för att ta emot prover alla dagar i veckan. Normalt tar vi emot vattenprover två dagar och vi är bara fem som jobbar här, säger Marianne Lindberg Lagerin medan Andreas André tömmer fem kylväskor på nya vattenprover.

undefined
Andreas André släpar med sig fem stora kylväskor fulla med nya vattenprover.

Han är i vanliga fall vattenmätartekniker på teknikförvaltningen. Nu har han fått släppa sitt vanliga jobb.

– Jag får gå in och hjälpa till att ta prover. Jag tycker ändå att det går bra, och vi har bra rutiner, säger han och berättar att arbetet med att samla in proverna går lättare för varje dag:

– Hej då, jag kommer in med mer sedan, säger han och försvinner iväg på nästa runda.

undefined
Marianne Lindberg Lagerin har aldrig varit med om liknande arbetsbelastning på grund av smitta i vattnet. Här märker hon varje flaska med nummer.

Sedan bakterien Clostridium perfringens tagit sig in i ledningssystemet till 40 000 gotlänningar i Visby med omnejd tar Region Gotland 50 vattenprover varje dag, sju dagar i veckan. Vattenproverna odlas på små brickor i labbet. Varje prov får fem egna brickor, vilket innebär att personalen har 250 nya prover att läsa av varje dag.

– Vi är väldigt hårt belastade. Alla fem jobbar otroligt mycket, och långa arbetsdagar, säger verksamhetschef Gunilla Bryntesson.

Hon berättar att labbet behövde bemannas i helgen, och att man från i tisdags var tvungna att ta extern hjälp för avlastning.

– Då började vi skicka en del prover till ett labb i Stockholm, annars hade det inte gått.

Gunilla Bryntesson konstaterar att allt fokus just nu är att analysera de mängder av prover Region Gotland snabbt behöver få fram svar på.

– Vi stoppar alla privata vattenprover just nu, det finns fler labb på Gotland och vi kan inte ta emot dem, säger hon.

undefined
Labbtekniker Linda Johansson kan i sina instrument se hur grupper av bakterier växer till sig. Hon räknar antalet sådana i varje prov. Provsvar som är avgörande när Region Gotland jagar smittkällan.

I jakten på smittan får varje flaska ett nummer, som följer med till de små brickor med lock där näringslösningen agar får bakterierna att avslöja sig.

– Här i luppen tittar jag på dem och räknar dem med en räknare. Det här är bakterier som vuxit till kolonier så att jag kan räkna dem, säger labbtekniker Linda Johansson och visar små svarta öar med Clostridium perfringens.

undefined
Bakterien Clostridium syns med blotta ögat när den efter bara en dag i näringslösning vuxit til sig.

Även med blotta ögat kan man se dem, bakterien som normalt finns i bland annat jord och i tarmen hos människor och varmblodiga djur. Den kan ta sig in i storkök och restauranger, och i hemmiljöer finnas i soppor, grytor och annan mat som tillagats och sedan fått svalna för långsamt. Livsmedelsverket varnar för att den som inte hettar upp sin kylda mat tillräckligt igen kan drabbas av magsjuka. Nu spåras förekomsten i vattnet av de anställda på labbet.

– Det är en tuff utmaning att jobba så här mycket. Men alla här är inställda på det när det blir så här, säger Linda Johansson.

undefined
Vattenlabbet hanterar 250 nya brickor med prover varje dag, från 50 mätställen i regionens vattenledningsnät.

Det var också vid en ordinarie rutinkontroll av ett vattenprov vid labbet som smittan först upptäcktes.

– Jag tänker att det är bra att vi får upp ögonen för det jobb som görs, för vi testar vattnet året runt. För mig är det mest stressande att vi får bra analyser och har en hållbarhet så att personalen ska orka, säger Gunilla Bryntesson.

Hon menar att dialogen fungerar mycket bra med teknikförvaltningen, men att fortsätta jaga smittan i värsta fall i veckor framåt är ohållbart – i den grad man gör nu.

– Vi kan inte fortsätta så här, sju dagar i veckan, det går inte.

undefined
Gunilla Bryntesson är verksamhetschef på vattenlabbet. Hon berättar att de fem anställda sliter tungt och menar att det är ohållbart att fortsätta ta emot vattenprover alla dagar i veckan i den omfattning man gör just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!