Lämnar Visby men en bit av hennes hjärta finns kvar

Kärleken och ett jobb hon inte kunde tacka nej till får Cecilia Nyberg att flytta till Stockholm. Men Visby kommer alltid att vara hemma för henne.

Cecilia Nyberg lämnar Visby domkyrka för en tjänst på Ekerö, men säger att en del av hennes hjärta alltid kommer att ha Visby som hem.

Cecilia Nyberg lämnar Visby domkyrka för en tjänst på Ekerö, men säger att en del av hennes hjärta alltid kommer att ha Visby som hem.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-11-06 09:35

För drygt fem år sedan kom Cecilia Nyberg som ny domkyrkokaplan till Visby. Allhelgonahelgen blir hennes sista på tjänsten. Kärleken Michael, läkare i Stockholm som hon varit särbo med i sju år, och en ny tjänst som hon inte kunde tacka nej till i Ekerö pastorat gör att hon beslutat sig för att flytta. Kvar i Visby kommer paret dock att ha sin lägenhet kvar.

– En del av mitt hjärta kommer alltid att tillhöra Gotland och Visby, säger hon och berättar att den nya tjänsten innebär att hon kommer att jobba med barn och unga och utveckla ungdomsverksamhet, samt jobba med diakoni.

Med sig från Visby tar Cecilia Nyberg värmen från alla de möten hon haft med människor.

– Den senaste veckan har jag fått så mycket kärlek, säger hon och berättar att hon först inte hade tänkt ha någon avskedspredikan.

Men det var ett råd från en begravningsentreprenör som fick henne på andra tankar, så avsked blir det på söndag den 7 november klockan 11 i Visby domkyrka.

– Begravningsentreprenören sa att ingen får försvinna som ett löv i vinden. Jag vill säga hej då. Avsked, avslut och att ta farväl är så viktigt för att gå in i något nytt – om det handlar allhelgonahelgen, säger hon och berättar att hennes sista predikan i Visby kommer att handla om hopp, vänskap och en pilgrimsstav.

Efteråt bjuds på saffranspannkaka, något som Cecilia Nyberg älskar, bakad av Anna-Carin Bertsdotter som prisats för sin talang.

– Hon har lovat att hur många som än kommer så kommer saffranspannkakan att räcka. Jag älskar saffran och det var bland det första jag fick veta när jag kom hit, att på Gotland äter man saffran året om.

Cecilia Nyberg menar att hon under sina fem och ett halvt år känt en stor öppenhet inom kyrkan på Gotland. Under helgen tänds ljus runt om på öns kyrkogårdar. I Visby håller Norra kyrkogården öppet hus under fyra timmar från klockan 12 och bjuder på kaffe medan personal svarar på frågor kring gravskötsel. Under helgen uppmanar hon alla att tänka lite extra på den som har sorg. 

– Det är en helg då familjer möts, men ibland är man också ensam. Det är mycket aktiviteter i kyrkan och dit är alla välkomna, säger hon.

Närheten till Visbyborna tar Cecilia Nyberg med sig, och inte minst alla spontana möten ute på stan.

– Plötsligt kan någon säga: "Titta där går vår präst" eller så frågar någon om jag kan vara vigselförrättare. Jag har trivts fantastiskt bra på Gotland, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!