35 år – så lång kötid hade den person som nyligen stod först på tur till en av Gotandshems lägenheter på Östra tullgränd i Visby. Ett talande exempel? Både ja och nej, svarar det kommunala fastighetsbolagets vd Elisabeth Kalkhäll.
– I många fall kan den typen av exempel ge en missvisande bild. Vi vet ju inte vem som tackar ja i slutändan, så man kan inte drar för stora växlar av det. Men det är tveklöst så att det generellt krävs många år i kön för att få boende i Visby, i synnerhet om det är innanför muren.
I dagsläget finns drygt 40 000 personer inskrivna i Gotlandshems kösystem. Enligt Elisabeth Kalkhäll får den som vill bo i stan räkna med cirka 12-15 års kötid.
Så har det inte alltid varit. Gotlandshems vd menar att kurvan började stiga 2014 och att den gjort så i stadig takt sedan dess.
– Det finns så klart ett flertal förklaringar, men först och främst har det nog att göra med att vi haft en god ekonomisk tillväxt under de här åren. Och det är ju bra, men jag tror att den tillväxten främst gynnat dem som redan är etablerade, säger Elisabeth Kalkhäll.
Hon har tidigare förespråkat ett system med förtur för de personer med störst behov av boende. För tillfället är det förslaget vilande.
– Vi jobbar inte med den frågan aktivt, annat kom emellan. Men vi tänker att detta är något som lär bli aktuellt på sikt, säger Elisabeth Kalkhäll.
Även Gotlands hyresgästförenings ordförande Stefan Uddebrant pekar ut växande klyftor på hyresmarknaden som ett problem.
– Långa kötider, och höga hyror, slår framför allt mot unga människor. Det är en utsatt grupp som behöver få en bostad snabbt, men som i regel inte har tillräckligt stor plånbok eller tillräckligt många år i kön, säger han.
Lösningen? Nyproduktion av lägenheter är det givna svaret, men det är lättare sagt än gjort, menar Stefan Uddebrant.
– Jag tror tyvärr att den här situationen är svår att lösa. Vi har nog nått en topp i nyproduktionen, och man kan förstås inte bygga hur mycket som helst, säger han.
Och så covid-19 mitt uppe i allt. Hur den pågående pandemin kommer att påverka hyres- och bostadsmarknaden är en fråga som diskuteras på Gotlandshems kontor.
– I dagsläget vet vi ju inte. Det är knappast otänkbart att detta avgör var och hur våra hyresgäster vill bo, och då är vi i ett helt annat läge, säger Elisabeth Kalkhäll.