På torsdagar serveras det ”hållbar lunch” i Rindis kårhus i Visby genom projektet Campus Gotland Community Kitchen – där frivilliga studenter lagar mat av livsmedel som butiker inte lyckas sälja.
– Först handlade idén mest om att undvika matsvinn. Men initiativet gör också att vi kan erbjuda lunch till ett betydligt lägre pris än det normala, säger Orsolya Demes, studiesocial ordförande vid Gotlands Studentkår Rindi.
Torsdagsluncherna bidrar också till en plats och en gemenskap att samlas kring.
– Det skapar också en community eftersom många är intresserade av frågor kring klimatpåverkan och hållbarhet. Nu har man ett ställa att träffas på, säger Orsolya Demes.
Initiativet är finansierat av Uppsala universitets klimatpott och drivs av forskarstudenter och personal vid Studentkåren Rindi.
Maten kommer från Food Rescue Gotland som i samarbete med Stora Coop tar tillvara mat som annars skulle slängas. Den senaste tiden har fler aktörer anslutit, som Coop Öster, Själsö bageri och Danskens kafé i Visby.
– Det kan exempelvis vara en morot som inte ser ”perfekt” ut, men det handlar mycket om vad vi är vana att se i affärerna. Och affären vill ju att vi ska handla. Men vi tänker inte alltid på, eller vet, hur en grönsak egentligen ser ut när den är naturlig – när den just har plockats, säger Orsolya Demes.
Hon tror också att ett initiativ som Campus Gotlands Community Kitchen bidrar till att visa på hur mycket som faktiskt går att använda, av den mat som många skulle slänga i soporna.
– Det kan handla om att ta vara på skalet – eller hur man kan konservera olika livsmedel. Det finns mycket att lära – och inte minst pengar att spara nu i dessa tider, säger Orsolya Demes.
Serveringen i Rindihuset öppnade i oktober i fjol och är öppen för alla.
– Vi går hit varje gång, varje torsdag. Det känns lyxigt att slippa matlådan en dag mitt i veckan. Det blir annars att man ofta äter samma mat, säger studenten Emma Rautiainen.
Lunchbiljetten till Campus Gotland Community Kitchen kostar en femtiolapp, för medlemmar i studentkåren en tia mindre.
– Det är en mycket stor skillnad mot vad en lunch kostar annars. Det är väldigt trevligt att komma hit och träffa andra som tycker att det är viktigt med hållbarhet, men priset är också viktigt. Det är tufft att vara student, särskilt nu, säger bordsgrannen Jan Palyƶa.