Hur ser en langare ut? Oftast som folk i största allmänhet. Därför kan det vara svårt för personalen på Systembolaget att upptäcka när en kund i själva verket köper ut till någon som inte har åldern inne.
Men ibland blir det ganska genomskinligt.
– När vi ser personer som kommer in flera gånger om dagen och handlar blir vi så klart misstänksamma. Vi har haft sådana incidenter under hösten, vilket lett till kontakt med polisen, säger Jesper Lagerberg, butikschef på Systembolaget i Visby.
Sånt händer så klart med jämna mellanrum och det finns inget som tyder på att langningen ökat just i år, understryker han. Ändå blev hösten en tankeställare för butikschefen.
– Det är vi som säljer alkoholen på Gotland. Alltså är det vårt ansvar att informera och jobba proaktivt för att förhindra att det sker.
En kampanj har inletts och första insatsen ägde rum under fredagseftermiddagen, då representanter från Systembolaget, polisen och Region Gotlands fältgrupp samlades i butikens entré för att dela ut broschyrer och prata med kunder.
– Förhoppningsvis kan vi hjälpa vuxna att säga nej när sonen, dottern, kompisen eller syskonet ber dem att köpa ut, säger Jesper Lagerberg.
Om någon säger att ”det är väl inte så farligt, då dricker de åtminstone under mer kontrollerade former” – vad säger du då?
– Att det är ett brott att köpa ut. Sen är det lätt lura sig själv. Att man skulle få mer kontroll över drickandet stämmer inte, för när du lämnat över påsen tappar du all kontroll. I värsta fall bjuder de någon annan som är ännu yngre.
Föräldrar som vill avdramatisera alkohol är ändå inte det största problemet. I alla fall inte enligt regionens ”fältare”, som rör sig bland unga på stan under kvällar och veckoslut.
– Vi hänger mycket bland epa-folket på Stenhuggarens parkering. Och ja, det förekommer alkohol där, men det är nog ovanligt att den kommer hemifrån. Åldrarna är blandade där, vilket leder till att de som fyllt 18 passar alkoholen neråt. Vi försöker därför nå de äldre och få dem att inse att de måste vara förebilder, säger fältaren Pierre Granvald, som medverkade i fredagens insats tillsammans med kollegan Björn Frantzén.
Är man mottaglig för det snacket?
– Vi gör vårt bästa i alla fall. Många av dem har inga problem med att prata om det en stund, vilket känns hoppfullt. Men det är på Stenhuggaren. Om vi åker till en bygdegårdsfest nånstans brukar det bli svårt att få till ett bra samtal, säger Björn Frantzén.