Länsstyrelsen har efter beslut av kyrkorådet hanterat överklaganden från två personer i Fröjel. Lagen säger att det från kistlocket till markytan ska vara minst en meter. På den gamla delen av Fröjels kyrkogård är det berg och betydligt grundare jordlager.
- Kyrkogårdar är pietetsfulla och speciella platser väl reglerade av lagar och förordningar. Man gör inte hur som helst på en kyrkogård, säger länsassessor Morten Spencer.
Förståelse
Han menar att lagen kan uppfattas som petig med detaljer, men att juridiken är som den är.
- Jag förstår Kjell Pettersson mer än väl. Men länsstyrelsen har att förhålla sig till begravningsförordningen, säger han.
Enligt 59:e paragrafen går inte myndighetens beslut att överklaga. Men Morten Spencer hoppas på en lösning som de anhöriga i Fröjel kan acceptera.
- Man kan tänka sig att man flyttar makan till norra delen av kyrkogården så att man sammanför dem, men det får kyrkan ta tag i, säger han.
Svårt beslut
Kent Österdahl är kyrkoherde i Fröjel. Som kyrkans chef har han att se till att man följer de regler som finns. Kent Österdahl hade ändå hoppats på en dispens från länsstyrelsen.
- Jag lider med de anhöriga, som präst känns det hemskt, säger han.
Begravningsförordningen från år 1990 gällde även då Kjell Petterssons fru gick bort, men uppenbarligen har det blundats för vad lagen säger.
Att i det här fallet flytta hela graven vore komplicerat.
- Kanske kunde man göra en flyttning av gravstenen till den norra delen av kyrkogården med en symbolisk flyttning av lite jord, säger Kent Österdahl, väl medveten om att själva stoftet i sådana fall skulle bli kvar på den ursprungliga begravningsplatsen.