Lärare: Jag har blivit avtrubbad och orkar inte längre

En vecka efter skolstart finns en oro bland lärarna för ökad smittspridning och handsprit saknas. "I grunden är jag jätterädd, men tänker jag så kan jag inte existera i skolan", säger Anders Randler.

Riktigt trångt kan det bli i caféterian, när många elever samtidigt har rast, men även i klassrummen. Läraren Maria Palje berättar om oron som finns hos lärarna och att handsprit saknas.

Riktigt trångt kan det bli i caféterian, när många elever samtidigt har rast, men även i klassrummen. Läraren Maria Palje berättar om oron som finns hos lärarna och att handsprit saknas.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-08-26 07:30

Efter att hela våren ha fått undervisning på distans är Wisbygymnasiets 1 500 elever och 200 lärare tillbaka i skolan. Ett handlingsprogram har tagits fram för hur smittspridningen av covid-19 ska minskas. 

– Det har efter förutsättningarna fungerat ganska bra tycker jag. Det är viktigt att komma ihåg att vårt huvuduppdrag är att skapa förutsättningar för en god studiemiljö för våra elever, säger rektor Peter Lerman om den första veckan.

Han menar att det finns förbättringsområden, en bild som delas av lärarna.

Skolverkets råd är att möblera luftigt i klassrummen.

– När eleverna kommer in har vi flyttat isär bänkarna så här mycket, säger läraren Anders Randler och måttar ungefär två decimeter med händerna.

Elever som kramas och att det blir trångt när många vistas på samma ställe tycker han är problematiskt.

– I grunden är jag jätterädd, men tänker jag så kan jag inte existera i skolan. Jag har kollegor som mår riktigt dåligt, säger Anders Randler.

I receptionen har personalen tillgång till handsprit, som också rekommenderas av Skolverket, men det saknas till eleverna.

– Ber de om det får de, vi ska få handsprit som sitter fast i korgar, säger Nicki Larsson, verksamhetsansvarig i caféet och visar en flaska som ska skruvas fast.

Hon menar att ett problem har varit att eleverna tagit den handsprit som funnits med sig. Ett annat problem är att det blir trångt när många har rast samtidigt.

– I kön till caféet fungerar det bra, men sedan blandar de sig och det är svårt att styra dem. De sitter gärna i knäet på varandra.

Läraren Maria Palje berättar att handsprit saknas även i klassrummen.

– Vi har fått köpa själva. Det är synd om de lärare som försöker hålla avstånd, jag har blivit avtrubbad och orkar inte längre. Man ligger vaken på nätterna och jag behöver sova för att orka jobba, säger hon och berättar om stressen bland kollegorna.

En annan trång sektor är skollunchen, när alla elever ska få plats att äta.

– Jag tycker första veckan har varit bra, men matsalen hemsk. Det har varit kö hela vägen ut till idrottshallen, säger Liam Nilsson på handelsprogrammet.

Han får medhåll av kompisen Hilda Kullander.

– De sa att vi skulle få speciella mattider för att det inte skulle bli kö, säger hon och berättar att de får lunch först klockan halv två.

I går träffades skolans ledningsgrupp för att diskutera coronaläget. Peter Lerman menar att det är ett fåtal lärare som upplever rädsla för smittspridning på jobbet.

– Vi har just nu täta avstämningar med all personal. Det är en ovan situation för alla och det är viktigt att ta oron på stort allvar. Tillhör man någon riskgrupp kan man få arbeta på distans. 

Han berättar om dagliga avstämningar för att säkerställa tryggheten.

– Det har varit ett ganska stort arbete att kartlägga vad vi behöver anpassa. Det handlar mycket om distansering och hygien, att tvätta händerna och att vara hemma när man är sjuk.

Peter Lerman berättar att regionens smittskyddsläkare är med i arbetet, och att grundtanken är att hålla ihop klasserna som sällskap också vid måltiderna.

– Vårt största arbete är att hålla distanseringen, säger han och berättar att en av utmaningarna är att få alla elever att respektera och ta ansvar för att hålla avstånd till varandra.

– Där har vi inte alla ungdomarna med oss, men de flesta är ändå medvetna och håller distans.

Läraren Anders Randler försöker sära på bänkarna men berättar att han är orolig och rädd, något som han får försöka skaka av sig för att kunna vara på jobbet.
Läraren Anders Randler försöker sära på bänkarna men berättar att han är orolig och rädd, något som han får försöka skaka av sig för att kunna vara på jobbet.
Skolverkets råd

Möblera inte bänkar parvis eller gruppvis utan se till att det finns avstånd i klassrummen.

Öka avståndet mellan sittplatser i matsal, kafé, bibliotek.

Undvik i möjligaste mån större samlingar av elever i korridorer, matsalen, entréer, aula.

Stimulera elever att vistas utomhus på raster.

Se till att det finns goda möjligheter till handtvätt med tvål och pappershanddukar.

Placera ut handsprit på lämpliga ställen där det inte finns tillgång till tvål och vatten, till exempel i entréer och matsalar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!