Larm om gifter ingen nyhet för boende i området

Boende oroar sig över villapriserna, mer än för gifterna. Länsstyrelsen har känt till risken för utsläpp från gamla handelsträdgårdar i många år, utan att agera.

Ett brev med posten upplyste förra veckan villaägaren Mary Alvesborg om den förestående provtagningen av marken. Hon menar att faran knappast kan vara så stor, när länsstyrelsen känt till utsläppen i snart tio år utan att göra något åt dem.

Ett brev med posten upplyste förra veckan villaägaren Mary Alvesborg om den förestående provtagningen av marken. Hon menar att faran knappast kan vara så stor, när länsstyrelsen känt till utsläppen i snart tio år utan att göra något åt dem.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-03-26 08:01

Leksaker, barncyklar och studsmattor i trädgårdarna vittnar om att många barnfamiljer bor i det utpekade villaområdet på Furulund. Förra veckan damp brevet ner från länsstyrelsen som berättade att deras mark kan vara förorenad av bekämpningsmedel från inte mindre än fyra olika, sedan länge nedlagda, handelsträdgårdar:

Östergrens blommor, Blomsterlandet, Furulunds handelsträdgård, också den senares tillhörande frilandsodlingar, startade alla mellan år 1924 och 1933 – och var verksamma i tider när DDT och bekämpningsmedel innehållande tungmetaller var tillåtna.

undefined
I sommar blir den första på fyra år då Marianne Westman, här med dottern Linn, är lite tveksam till att äta de goda körsbären från trädet. Hon oroar sig visserligen för fastighetspriserna, på kort sikt, men eftersom hon inte tänkt flytta är det mest en hypotetisk fråga.

– Vi har ett körsbärsträd som vi äter ifrån och det är klart att det här inte känns så kul, säger Marianne Westman på trappan med tolvåriga dottern Linn.

Rekommendationen är att inte äta grönsaker odlade på platsen. Familjen har fyra barn och har inte odlat något ätbart. Barnens sandlåda stod dessutom upphöjd på altanen när de var små.

Marianne Westman har inga planer på att flytta, därmed är oron för fastighetsprisernas påverkan en ickefråga just nu.

– Min man jobbade på Renokiosken och fick byta lokal när de konstaterade att det var gifter där. Om det finns på vår mark skulle det kännas lite jobbigt, säger hon.

undefined
Roland och Ann-Sofie Sandelius har redan köpt lägenhet och planerar att flytta. De ska nu sälja huset och hoppas att priserna inte påverkas av den pågående undersökningen.

Markprover ska tas i höst och först vintern 2024 kan de boende få ett besked om marken är förorenad eller inte.

– Vi har köpt lägenhet på Terra Nova och ska sälja huset, det är klart att man blir lite orolig för priserna, säger Roland Sandelius på väg ut på promenad med hustrun Ann-Sofie.

Någon större oro för att marken ska visa sig förorenad är de inte. Tvärtom.

– Jag gick i pension förra året. Jag har jobbat treskift i all tid och aldrig varit sjuk, säger han och berättar att de innan de började odla i pallkrage alltid skördade egen potatis ur lerjorden.

Ann-Sofie Sandelius berättar att de bott i huset sedan 1989 och hon håller med:

– Vi har haft två barn som bott här och de har varit väldigt lite sjuka.

undefined
Det är 51 år sedan Mary Alvesborg och hennes man Richard flyttade in på Skördegatan på Furulund. Hon oroar sig inte ett dugg, varken de själva, två barn och två barnbarn, har varit ovanligt sjuka och många av grannarna har blivit mycket gamla.

Grannarna mittemot, numera pensionerade lärarparet Mary och Richard Alvesborg, flyttade in redan till midsommar 1972. Deras hus byggdes 1964, bara ett år efter att Furulunds handelsträdgårds frilandsodlingar hade lagt ner.

– Vi har bott här i 51 år, säger Mary Alvesborg och berättar att deras två barn och två barnbarn aldrig varit sjukare än andra.

När barnen var mindre odlade familjen både potatis och grönsaker i jorden, där barnen dessutom hade en sandlåda.

– Vi har bott här jättelänge, grannar till oss lika länge. Jag ser inga tecken på att det skulle ha varit något farligt. En blev 93, en 94 och flera över 85 år, säger hon och pekar mot fastigheterna runt omkring.

undefined
Mary Alvesborg visar var trädgårdslandet tidigare fanns. Hon menar att faran knappast kan vara så stor, när länsstyrelsen känt till utsläppen i snart tio år utan att göra något åt dem.

Att marken kan vara förorenad kom inte som en nyhet för Mary och Richard Alvesborg. Redan 2014 fick de ett liknande brev från länsstyrelsen, som då visste om riskerna – som även då bedömdes som en klass 2:a.

– Sedan dess har det inte hänt någonting. Så det är klart att man inte blir så orolig nu, säger Mary Alvesborg och visar de papper hon har sparat i en pärm.

Länsstyrelsen bedömde i april 2014 risken som stor att ”kemikalier kan ha förorenat marken”, men konstaterade att någon ansvarsutredning inte gjorts, och att pengar till provtagning eller sanering därmed saknades.

Mary Alvesborg vill nu ha saken utredd och markprover tagna så snart som möjligt. Orolig är hon absolut inte.

– Helst hade jag velat att inget av det här kom upp, jag tänker på huspriserna.

undefined
Kartorna visar de inringade områden där man misstänker att marken kan vara förorenad.
Exempel på gifter

DDT: Ett bekämpningsmedel mot insekter som förbjöds 1975.

Kvintozen: Ett svampmedel som förbjöds 1985.

Pentakloranilin: En nedbrytningsprodukt från kvintozen.

Hexaklorbensen: Svampmedel som förbjöds 1980.

Diklobenil: Ett ogräsmedel som förbjöds på tidigt 1990-tal.

BAM: En nedbrytningsprodukt från diklobenil.

Metaller: Till exempel kobolt, krom, nickel, arsenik, kadmium, kvicksilver, koppar och bly har förekommit i bekämpningsmedel.

Mer info hos Kemikalieinspektionen: www.kemi.se

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!