Butikschefen: ”Det är värre än någonsin tidigare”

Stölder och hot mot personal ökar i svenska butiker, visar färsk data från Svensk handel. Gotland är inget undantag. Enligt Coop östers butikschef Mattias Gardell är ”situationen ohållbar”.

Coops butik på östercentrum i Visby galleria.

Coops butik på östercentrum i Visby galleria.

Foto: Erik Daun

Visby2022-12-16 07:02

Enligt Svensk handels Trygghetsbarometer, som varje kvartal ger ett säkerhetsindex från svenska handlare, ökade hoten och stölderna det senaste kvartalet. En ökning med fem procent från kvartalet tidigare där nästan hälften av de svenska butikerna säger sig ha utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden.

På frågan hur det ser ut på Coop öster i Visby är Mattias Gardell tydlig: 

– Det är värre här än någonsin, säger han.

Kan du utveckla?

– Vi har snatterier i stort sett varje dag. Sen sker det så gott som dagligen hot mot personal och kunder, konstaterar han.

För bara några veckor sedan dömdes en person till tillträdesförbud i butiken. Detta efter att butiken gjort tre anmälningar, men bara en ledde till just förbud. Lagen infördes i mars 2021. Något som dock verkar hjälpa föga, enligt butikschefen.

– Det verkar inte hjälpa alls. Den personen har varit inne i butiken igen efter domen. Vi har fått anmäla det också, det är ju ett brott i sig att bryta det förbudet.

I gallerian på Östercentrum är det ofta liv och rörelse. Här möts människor från alla samhällets grupper, stressade småbarnsföräldrar, personer med sociala problem, pensionärer, skolelever på rast.

Mattias Gardell är bedrövad över att personal drabbas.

– Det är oerhört tråkigt eftersom man alltid ska känna sig trygg på sin arbetsplats, säger han.

Är personalen direkt otrygg?

– Absolut, ibland är dem det.

Bland hoten som riktats mot personalen finns direkta mordhot. Men även kunder har blivit hotade.

– Vissa kunder har blivit så rädda att de skakar.

Det finns en upparbetad kontakt med polis, men Mattias Gardell menar att ytterst få ärenden leder till något. De allra flesta ärenden läggs ned direkt eller efter kort tid.

Ett annat bekymmer är stölderna. Även där har såväl stöld som ringa stöld ökat hos livsmedelsbutiken.

– Det har ökat den senaste tiden. Det händer något varje dag.

Finns det ett mörkertal här att prata om?

– Det vågar jag inte ens tänka på, det är nog enormt.

Någon enkel lösning på hoten eller stölderna tycks inte finnas. Mattias Gardell tror föräldrar spelar en viktig roll. 

– Vi har dialog med polis, i stort sett varje dag. Vi pratar ute i skolorna men jag skulle vilja att föräldrarna tar ett större ansvar. Det finns en vanföreställning om att ens eget barn alltid är oskyldigt, vilket de inte är. Man måste prata mer hemma med ungdomarna.

Även hos Åhlens, på andra sidan gatan, har problemet med framförallt stölder ökat den senaste tiden. Anja Smissarve är varuhuschef. 

– Det vi kan se är att det har rört sig åt fel håll. Det är stökigare och vi ser att stölderna blivit fler och till högre värden, säger hon.

Hon berättar också om ett råare klimat som präglar arbetsmiljön hos kollegor på fastlandet.

– Vi är ännu lite mer förskonade här på Gotland. På andra håll finns ett råare klimat och större problem. Folk går in i butikerna och snor det som de vill ha och bara går rakt ut. Det skapar såklart en otrygg miljö där personalen tvingas övervaka kunderna, säger hon. 

Anja Smissarve var tidigare i våras oroad över ungdomar som kom in i butiken och utförde så kallade "challenges". Något som verkar ha minskat sedan dess.

– Det är inte samma problem längre. Kommer ungdomar in och stökar så talar vi snabbt om för dem att det inte är något vi gör här. Men det har blivit bättre, säger hon.

Hot mot personalen, finns det här hos er?

– Det kan komma in vissa personer som vi känner till och vara stökiga. Men då är vi mer beredda och vi går alltid med en jourtelefon som vi kan ringa på väktarna med. Det är stölderna som eskalerat skulle jag säga.

Butiker, polisen och väktare har gått samman och under året varit ute i skolorna och pratat med elever.

– Vi pratar konsekvenser och vad som händer när man stjäl något från en butik. De som vi ibland ertappar, de har inte konsekvenstänket och förstår inte vad det innebär, det som de gör. Samma person kanske vill söka sommarjobb eller praktik här senare i livet, det blir ju inte så bra.

Är du oroad över utvecklingen?

– Jo, men det är jag. Så mycket som vi förlorar skulle kunna vara en heltidstjänst. Det finns ingen tanke på konsekvenserna. Och vad blir nästa steg?

Även världsläget, med krig, energikris och tuffare ekonomi tror Anja Smissarve påverkar.

– Man kanske vill ha massor av saker som man tidigare kunde köpa, men tvingas nu stjäla det.

Trygghetsbarometern

Svensk handels säkerhetsindex för det tredje kvartalet 2022 visar att 46 procent av butikerna har utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. Det är en ökning med 5 procentenheter sedan föregående kvartal.

Trygghetsbarometern är ett mått på hur trygg personalen i butiker inom Svensk handel känner sig och sammanfattas en gång i kvartalet. Datan ovan avser kvartal tre 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!