Lasarettet fick inget bomblarm

Larmet om den misstänkta bomben gick till polisen och räddningstjänsten. Men lasarettet fick inget larm.- Det blev en fördröjning tills vi fick veta, säger sjukhuschefen Anders Sylwan.

Ofarligt. Efter undersökningar kom polisen fram till att det inte var en bomb som hittades på A 7. Arkivfoto: Tobias Wallström

Ofarligt. Efter undersökningar kom polisen fram till att det inte var en bomb som hittades på A 7. Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-04-14 04:00

När tidningsbudet upptäckte den misstänkta bomben larmade han polisen. Men lasarettet fick inget larm.

- Vi fick inget automatlarm, utan det blev en fördröjning tills vi fick veta. Jag har inga direkta synpunkter på det, utan det är en bedömning som den ansvarige gör utifrån riskläget, säger Anders Sylwan.

Hade det inte varit bättre om ni blivit larmade så ni hade kunnat förbereda er?

- Det faktum att det finns en misstänkt bomb gör ju visserligen inte i sig att sjukhuset måste varskos. Det fanns ju polis där som kunde utrymma området så att ingen riskerade att bli skadad.


Inget principiellt krav
Regionens beredskapschef Christer Stoltz menar att det inte finns något principiellt krav på att skicka ett larm till lasarettet.

- Men man kan ju ändå tycka att det borde ha skickats information om detta. Det här är en fråga som polisen sköter på plats, säger han.

Vid polisen kunde man i går inte redogöra för larmrutinerna.

- Jag kan inte den frågan exakt, hur larmen går. Jag får återkomma om det, säger kriminalassistent Ayman Aboulaich, polisens presstalesman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!