Lasarettet körs på nödvatten fram till nytt besked

För första gången förses hela Visby lasarett med vatten från tankar. Scenariot har övats tidigare, men aldrig körts i skarpt läge.

Lasarettet förses nu med nödvatten från tankbilar. Varje bil tar 13 kubikmeter.

Lasarettet förses nu med nödvatten från tankbilar. Varje bil tar 13 kubikmeter.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-11-11 09:25

I lördags eftermiddag kom beskedet från Region Gotland. Bakterier fanns kvar och det gick inte att blåsa faran över och dricka vattnet i det drabbade området. Men redan under fredagen pågick ett febrilt arbete för att säkra Visby lasarett med vattentankar. Strax innan klockan 20 på fredagskvällen var de inkopplade, och provsvaren på det vattnet godkända.

– Då behövde sjukhuset inte längre koka allt vatten, nu har de vatten i kranarna, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland, och berättar att det är första gången hela lasarettet körs på nödvatten i skarpt läge.

undefined
Lasarettet förses nu med nödvatten från tankbilar. Varje bil tar 13 kubikmeter.

Såväl privatpersoner som näringsidkare har tagit stort ansvar i det läge som uppkom i torsdags, menar Peter Daun.

– Jag flög själv hem och då ropade de ut i kabinen, så att alla skulle veta. På flygplatsen fanns anslag och Destination Gotland har informerat. Jag är så imponerad av det ansvar alla tar, säger han.

undefined
Peter Daun, här med vattenchefen Susanne Bjergegaard Pettersson.

Informationen via regionens hemsida och egna kanaler, samt från media, menar han har bidragit till att minska oron och att sjukvården inte märkt av någon ökning i antalet vårdsökande.

– Inte ett enda fall hade kommit in i fredagskväll, säger han och berättar att regionen hade en stab i gång under lördagen för att invänta det provsvar som analyseras. 

undefined
Lasarettet förses nu med vatten från tankbilar. Under natten har en bil räckt, fram till klockan 05 i lördags morse, men nu ökar åtgången under dagen.

Två oberoende prover, med ett dygn emellan, krävs för att blåsa faran över.

– Vi har spolat ledningsnätet och klorerat lite extra, säger Peter Daun och berättar att det på sina håll möjligen kan upplevas som att vattnet i kranen luktar lite mera klor.

Sent på eftermiddagen lördag kallade regionen till digital presskonferens, och meddelade beskedet ingen hade sett fram emot. Region Gotland utesluter inte att vattnet i det drabbade området kan förbli otjänligt i veckor, och hänvisar till information på sin hemsida.

undefined
Två tankbilar fanns på lördagens förmiddag på plats, för att förse personal och patienter på lasarettet med vatten direkt ur kranarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!