Lättade elever: "Ska vara roligt att gå i skolan också"

Wisbygymnasiet återgår till undervisning i skolan, men fortfarande med vissa restriktioner. En vecka i skolan, två veckor hemma gäller från och med måndag. Gutegymnasiet fortsätter som tidigare.

Olivia Kallum och Ella Bendroth (lilla bilden) tycker att hemmastudierna fungerat bra, men längtar tillbaka till samvaron i skolan. Det ger en extra dimension av studierna, menar de. Båda går i årskurs två och får vänta ytterligare en vecka innan de är i Wisbygymnasiets lokaler.

Olivia Kallum och Ella Bendroth (lilla bilden) tycker att hemmastudierna fungerat bra, men längtar tillbaka till samvaron i skolan. Det ger en extra dimension av studierna, menar de. Båda går i årskurs två och får vänta ytterligare en vecka innan de är i Wisbygymnasiets lokaler.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2021-01-22 06:22

Folkhälsomyndigheten (FHM) lättar på rekommendationerna och öppnade på torsdagen för undervisning i klassrum.

För Wisbygymnasiets del innebär det att de från och med måndag välkomnar en årskurs i taget till skolan:

– Dialogen med smittskyddet på Gotland fungerar väl och jag är trygg med att vi hittat så rätt vi kan, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör inom Region Gotland.

På måndag återvänder eleverna i årskurs tre till Wisbygymnasiets lokaler medan ettor och tvåor får stanna hemma. 

Veckan därpå är årskurs två i skolan, därefter ettan och så vidare.

De olika klasserna tilldelas dessutom "hemklassrum" vilket innebär mindre rörelse i skolan. Det blir nu lärarna som istället får förflytta sig mellan lektionerna.

Detta gäller även eleverna på de praktiska programmen. Deras karaktärskurser fortsätter dock som tidigare, i dessa lokaler förekommer ingen trängsel. 

Beslutet – som inte gäller gymnasiesärskolan – gäller tills vidare, vecka sex tas ny dialog med smittskyddet.

Ella Bendroth i Follingbo går andra året på Wisbygymnasiets samhällsprogram och är nöjd att till dels få återgå till skolan.

Dock tycker hon att hemmastudierna fungerat bättre och bättre.

– Både lärarna och vi elever har vant oss, i början var det mer struligt, säger hon.

För Ella har det varit viktigt att hålla igång med träning på fritiden, annars blir hon slö i skolarbetet, har hon märkt.

– Och även om jag skulle kunna sova till fem i åtta går jag upp i god tid så jag hinner vakna, säger hon.

Samma sak säger Olivia Kallum, Visby. Hon läser ekonomi och går också i tvåan.

– Det ska vara roligt att gå i skolan också. Jag ser fram mot att kunna gå dit igen och kunna träffa kompisar.

Även hon menar att hemmastudierna fungerat bättre med tiden och det finns såväl för- son nackdelar.

– Det kan vara svårt att hålla fokus när man sitter ensam hemma och det kan ta längre tid att få hjälp, men när jag väl fått hjälp har jag kunnat ta till mig den bättre än i skolan.

Att rent fysiskt gå i skolan innebär dock att det är lättare att hemmaplugga läxorna. 

– Efter en hel dag hemma är man inte motiverad att fortsätta med hemmajobbet, säger hon.

Den 18 mars i fjol, dagens efter FHM:s rekommendation, körde Wisbygymnasiet igång med distansundervisning, vilken pågick vårterminen ut. Sedan dess har den skett i flera olika former.

Till en början skapade det irritation på många håll, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör:

– Men vi har lärt oss leva med detta och att det är en svår balansgång. Det är inte bra för elever att vara hemma långa perioder och vi måste göra vad vi kan för att få slut på smittspridningen. Det är hälsoperspektiv i båda fallen.

Gutegymnasiet gör inga förändringar i undervisningen. Merparten av lektionerna fortsätter att genomföras på distans, men viss framförhållning kan eleverna kallas till skolan för att genomföra prov eller liknande.

– Vi fortsätter som vi gjort sedan november åtminstone till sportlovet, sedan beror det på smittoläget om vi successivt tar tillbaka eleverna, säger rektor Therese Ljungman.

På torsdagen beslutades också att årskurs åtta och nio på Solbergaskolan och Södervärnskolan fortsätter med växelvis distansstudier. 

Elever som behöver nära lärarstöd erbjuds undervisning på skolan. Årskurs sju berörs inte. Beslutet gäller fram till sportlovet, vilket startar 1 mars.

Regeringens besked

Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs, men justeras. 

Justeringen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning. Detta gäller från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!