Det har tidvis varit turbulent kring Wisby strand i Visby. Kongresshallen, som byggdes 2007, börjar bli till åren och underhållet har varit eftersatt. I bolagets senaste årsredovisning slår styrelsen och nuvarande vd, Jan Olsson, fast att ”den snart 20-åriga digitala konferens- och teatertekniken börjar lida av ålderskrämpor” och att man nu måste börja byta ut utrustningen.
Joakim Martell tycker ändå inte att Wisby strand är någon jätteutmaning, i jämförelse med Gotlandshem:
– Att förvalta fastigheter är något jag är väldigt väl insatt i. Jag har gjort analys av underhållsbehov och även ekonomisk analys för Gotlandshem när jag tillträdde och det här är lite samma sak, fast i mindre omfattning.
Gotlandshem och Wisby strand tillhör samma koncern – Region Gotland – med samma politiska ledning och samma typer av styrdokument. Väldigt mycket är alltså lika i de båda bolagen.
Förutom att det väntar kostsamt underhåll så har även ekonomin hos hyresgästerna, bolaget NT Management, varit besvärlig som en följd av pandemin och sviktande intäkter.
– Jag vet ju om det som alla andra vet om och som rapporterats om. Mitt första uppdrag blir att se över allt från underhållsplanen till den finansiella ställningen, lånestruktur och räntestruktur. Jag jobbar med de sakerna varje dag, så det blir helt enkelt att lägga på lite mer av det. Jag ser inte det som ett stort bekymmer.
Vad är det första du kommer att ta tag i?
– Underhållsbehovet är det första jag måste titta på, den tekniska statusen i anläggningen och vad som krävs för att vår hyresgäst, NT Management, ska kunna bedriva sin verksamhet så som det är tänkt.
Brandsäkerheten är en annan del som måste lösas. Där går det inte att kompromissa, den måste helt enkelt hålla en viss nivå, konstaterar Joakim Martell.
Ekonomin för driftbolaget NT Management har varit tuff, men antalet konferenser och event har redan börjat öka och väntas fortsätta så.
– Ja, och det speglar av sig på vårt fastighetsbolags ekonomi eftersom intäkterna grundar sig på deras omsättning, och den är på väg i rätt riktning. Om det är tillräckligt, det måste jag få lite tid på mig att sätta mig in i.
Förutom att intäkterna väntas öka förväntar sig Joakim Martell att han även ska kunna bidra till att sänka kostnaderna för exempelvis lån och räntor.
– Gotlandshem är ett av de bästa fastighetsbolagen i landet på lånestruktur och räntestruktur. Vi har bland de lägsta räntorna i landet och vi jobbar aktivt med det dagligen. Där tror jag att jag kan bidra till den långsiktiga finansiella stabiliteten för bolaget.
Det regionala kongresshallsbolaget har ofta redovisat ett underskott – i fjol landade det på minus 800 000 kronor. Joakim Martell har ingen prognos att dela med sig av, gällande när Wisby strand kan börja gå plus:
– Det som kommer att krävas nu, och det har med fastighetens ålder att göra, är att göra investeringar.
Energieffektiviseringar som att hindra värmeläckage och byta till energisnålare belysning är några av de åtgärder som planeras.
– I slutet av hösten tror jag att vi kan återkomma med vad vi behöver satsa på och vilka effekter vi räknar med. Med en sån här fastighet tar det kanske tio år innan man får full effekt av de investeringar man gör.
Både Gotlandshem och Wisby strand är områden som ofta blir omskrivna, väcker engagemang och debatt. Det är dock inget som Joakim Martell duckar för.
– Jag är helt orädd för debatt. Och generellt, när man har fysiska möten, så sker det i 99 procent av fallen i god ton och man lyssnar på varandra. Det jag däremot tycker är besvärande kring det publika samtalet är hur folk uttrycker sig i sociala medier, säger Joakim Martell och fortsätter:
– Jag vet att många medarbetare känner ett hårt tryck och faktiskt en rädsla för att svara på frågor, för att en del uttrycker sig både kränkande och nedlåtande.
Han förstår att många anser sig har rätt att ha åsikter om de här kommunala verksamheterna.
– Ja, det har man. Men om du tycker något, ta reda på vad det är du tycker något om och uttryck dig i en ton så man kan föra ett normalt samtal. Jag tycker inte att det är positivt att man uttrycker sig nedlåtande om andra och deras åsikter, säger Joakim Martell.