Lena hyllade hemtjänsten med ståuppföreställning

Lena Malm var cancersjuk i många år. Den sista tiden vårdades hon hemma. Precis innan hon gick bort hann hon uppfylla en stor önskan – att hylla hemtjänstpersonalen med en exklusiv ståuppföreställning. GA var med.

Lena Malm under den första av tre ståupp-föreställningar för personal som jobbar med henne. Föreställningen hölls på verandan i huset i Visby.

Lena Malm under den första av tre ståupp-föreställningar för personal som jobbar med henne. Föreställningen hölls på verandan i huset i Visby.

Foto: Per Leino

Visby2020-06-22 10:18

Lena Malm kallar hemtjänsten med sina röda bussaronger för sin "röda matta". De får henne att känna som att hon går på röda mattan och med sin ståupp-föreställning vill hon bidra till att höja statusen för dem som jobbar inom hemtjänsten. 

– De har en så viktig roll, jag vill peppa dem litet. Jag märker att hemtjänsten inte har någon pondus, jag önskar att de kunde få det, säger Lena Malm.

Lena Malm har NET-cancer, där NET står för neuroendokrina tumörer. Det är en väldigt ovanlig sjukdom vilket är ytterligare ett skäl till att hon vill göra sin föreställning, för att sprida kunskap. Lena har varit sjuk i många år och nu kan vården inte göra mer. Trots det har hon inga problem att skämta om sin sjukdom.

– Det är inte svårt. Jag lever i en sjuk kropp men jag är väldigt lycklig. Jag är i det palliativa stadiet men jag har bestämt mig för att jag ska fortsätta vara lycklig, säger Lena Malm.

Men varifrån får du styrkan att orka vara rolig?

– Styrkan kommer från min familj. Och från vänner runt omkring, de är helt underbara.

Förutom hemtjänsten jobbar personal från hemsjukvården och från det palliativa teamet med Lena. De som har möjlighet att vara med den här dagen samlas ute på verandan. Lena sitter framför dem med sin dator på rollatorn i skuggan. På skärmen visas en power point-presentation från en föreläsning som Lena tidigare har gett. Det är den ståuppen bygger på och hennes framträdande blir en blandning av föreläsning och föreställning. Lena tar upp flera ämnen; fakta om hennes sjukdom, mötet med vården och hur det är att vara vad hon kallar en specpatient, en patient som vet mer om sin sjukdom än vad sjukvården gör. Sist, men inte minst, ett viktigt ämne för personer som haft en tumör på tunntarmen: toalettbesök.

– Det handlar väldigt mycket om bajs och sådant där som man inte vågar prata om. Jag hoppas det här kan lätta upp det litet, hur man pratar om det, säger Lena och skrattar.

För att illustrera hur svårt det kan vara att prata om ett toabesök fick alla ge förslag på hur de skulle uttrycka sig om de var tvungna att be om hjälp när de behöver göra "nummer två". Det blir mycket skratt under ståuppen men också allvar. Och litet högtidligt när de tre från "röda mattan" fick ställa sig upp och ta emot applåder från Lena och de närvarande från andra personalgrupper.

– Jag känner mig lite stolt. Vi är inte bortskämda med att bli lyfta så, det är jätteroligt. Det känns som att vi gör något bra för henne, säger Jenny Furuhäll från hemtjänsten.

Vad tycker du om hennes föreställning?

– Jättebra. Det är roligt att få skratta med henne samtidigt som det ger ökad förståelse för hur viktigt det är att ha information. Hon vill att vi ska lära oss för att ha med oss framåt.

Med på ståuppföreställningen fanns också sjuksköterskan Jens Osterman.

– Det var väldigt fint att träffa henne på ett annat sätt än när jag vårdar henne. Det är otroligt starkt att kunna var humoristisk när man är så sjuk.

Efter ståuppen bjuder Lena, med lite sponsring från kyrkan, på kaffe och smörgåstårta. Sist i kaffekön står nattsjuksköterskan Jessica Hellberg.

– Man blir varm i hjärtat. Det är starkt gjort att ta upp det hon gör och det är viktigt för oss att höra hur patienterna känner.

Fotnot: Den här texten skrevs dagen efter Lenas föreställning. Följande dag avled Lena. Texten publiceras i original enligt familjens önskemål.

NET-cancer

Neuroendokrina tumörer, eller NET, är en grupp mindre vanliga tumörer som utvecklas i de celler som ingår i det neuroendokrina systemet eller vårt hormonsystem, och finns därmed i hela kroppen. 

NET i tunntarmen, bukspottkörteln eller lungorna hör till de vanligaste typerna.

I Sverige drabbas mellan 50-100 personer om året av NET. De flesta som får diagnosen är mellan 50-60 år.

Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor.

Källa: levamednet.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om