Skottåret och en extra dag behövs för att kalenderåret ska stämma med solåret. Det är ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern eftersom årstidsåret inte är exakt 365 dagar, utan snarare 365,2422 dagar. Utan skottår skulle exempelvis vintersolstånd och vårdagjämning förskjutas 24 dagar i kalendern inom loppet av 100 år.
En som är född 29 februari, i hennes fall år 1984, är Leonora Sannagård i Visby. Leonora är född och uppvuxen i Uppland och hon minns barndomens födelsedagar som positiva – trots att hon så ofta var tvungen att fira på ”fel” dag.
– Jag hade faktiskt en klasskompis, vi gick tillsammans hela grundskolan, som var född samma dag som jag. Hon firade den 1 mars. Så det verkar vara lite olika. För mig kändes det mer naturligt att alltid ha sista februari som min dag. Det har varit 28 februari som varit ”min” dag, när det inte varit skottår, säger hon.
Hur påverkades du i övrigt, som barn, att vara en så kallad skottdagsunge?
– Jag har aldrig mått dåligt av det. Det har mer känts lite coolt att vara född då. Det kanske har hjälpt att ha en kompis i samma sits. När jag började på gymnasiet hamnade jag faktiskt i samma klass som en annan tjej som också fyllde år på samma dag. Lite otippat, men kul.
Och ja, Leonora har dragit det där skämtet om hur gammal hon ”egentligen” är.
– I år får jag äntligen fylla jämnt – och fira min tionde födelsedag, haha. Det händer att jag drar till med en sån sak, för att se hur folk reagerar, säger hon.
Utöver att man kan leka med åldern lite skämtsamt, omgärdas skottdagen av ett visst mått av mytologi. ”Traditionen” att kvinnor får fria på skottdagen går tillbaka till 1800-talets borgerliga England, men sägs ha rötter ända tillbaka till 400-talets Irland där det irländska skyddshelgonet Sankt Patrick bestämde att kvinnor skulle få fria en dag vart fjärde år.
Sedvänjan att kvinnor ”får” fria denna dag, lever kvar än i dag.
– Man hör ju om det ibland, att tjejer ”passar på”. Har man ändå tänkt att gifta sig och vill det så kan det väl vara lite kul. Jag vet att min syrra friade senast det var skottår. Samtidigt kan man ju fundera kring varför det finns kvar en sådan tradition än i dag. Det kanske är lite modernare nu och kvinnor friar väl när de vill, säger Leonora.
Själv är hon gift sedan många år och behöver inte tänka på det, som hon uttrycker det.
Maken och parets son bor på fastlandet, i familjens hem som finns i Österbybruk utanför Uppsala. Det var Leonoras studier vid Campus Gotland som fick henne och att flytta till ön första gången, vilket var år 2020. Men mitt i utbildningen, under den andra höstterminen, tvingades hon avbryta studierna på grund av utmattningssyndrom.
I höstas kom Leonora tillbaka till Gotland för att återuppta studierna i Visby, men kände tidigt att det inte längre fungerar för henne att studera. När Helagotland träffar henne har hon precis börjat jobba som personlig assistent.
– Jag trivs väldigt bra här. Visby är en tillräckligt liten stad för att det ska kännas bra. Jag vill vara nära havet och det är en historisk plats – vilket jag gillar.
Anledningen till att Leonora inte flyttat tillbaka till Österbybruk än är att dottern, som valde att flytta med Leonora i höstas, ska få möjlighet att gå klart skolan i Visby.
– Vi får se vad som händer. Kanske bosätter vi oss här för ett tag, hela familjen. Om jag ska bo i en stad så är det i Visby, säger hon.
Tillbaka till skottdagen och de historiska föreställningar om denna relativt ovanliga dag. Något som kanske inte är lika känt i dag är att skottdagen, likt fredagen den 13, ansågs vara en otursdag.
Och visst kan en födelsedag den 29 februari ställa till det på olika sätt, även om det handlar om mer eller mindre världsliga ”problem”.
”Jag är född på ett skottår, och jag fyllde således 20 på ett skottår. Det här ledde till att min 20-årsdag var på en söndag i stället för en lördag, eftersom februari hade en extra dag, och min premiärhandling på Systembolaget fick vänta en vecka efter födelsedagen!” Orden kommer från en kvinna född 1988 i en intervjuserie gjord av Institutionen för språk och folkminnen, Isof, en myndighet som bland annat sammanställer fakta om speciella dagar i kalendern.
– Det är inget jag upplevt, otur på skottdagen. Men har jag tur i år kanske jag blir firad av familjen, då man och son kommer för att hälsa på, säger Leonora Sannagård.