Linds firar 140 år med gotlänningarna

Anna Lind Holsner är femte generationen i familjeföretaget. Tillsammans med maken Alexander driver hon sedan 13 år Växthuset Linds AB som idag firar 140-årsjubileum.

Målningen från 1929 visar Linds odlingar vid Odalgatan i Visby. Till vänster skymtas Anna och Alexanders bostad på Odalgatan 3 och i mitten syns S:t Nicolai ruin.

Målningen från 1929 visar Linds odlingar vid Odalgatan i Visby. Till vänster skymtas Anna och Alexanders bostad på Odalgatan 3 och i mitten syns S:t Nicolai ruin.

Foto: Privat

Visby2019-11-23 09:03

Den gotländska släktkrönikan började 1878 då Annas farfarsfarfar Hans Lind lämnade Skåne och tog ångbåten till Gotland. Året efter köpte han och hustrun Anna en bit mark vid Bingeby i Visby och började odla blommor och grönsaker som de sålde på Stora torget. 

En hel del har hänt sedan dess. Odlingarna kompletterades med mark vid lasarettet och på Odalgatan i innerstaden, där även Hans och Anna flyttade in i ett hus. Huset har stannat i släktens ägo och i dag bor Anna och Alexander med sina barn där.

Så småningom byttes torghandeln mot en liten butik på S:ta Katarinagatan 1 vid Stora torget. Som mest omfattade odlingarna 15 tunnland och nio drivhus, men i takt med att Visby bredde ut sig såldes mycket av marken för att ge plats åt bebyggelse.

1982 byggdes den nuvarande butiken på Terra Nova av Annas föräldrar och farbror.

– Folk bara skakade på huvudet och tyckte de var kompletta dårar som tänkte bygga här. Färjeleden var bara en grusväg och det fanns ingenting här då. Men med träget arbete och stor målmedvetenhet byggde de det företag som nästa generation Lind och duktiga medarbetare utvecklar vidare, berättar Alexander.

Att ta över familjeföretaget var ingen självklarhet.

– Nej, långt ifrån. Mina föräldrar jobbade jättemycket så jag sa att jag aldrig någonsin skulle jobba här, säger Anna.

Men även om hon inte hade några planer på att ta över så började hon tidigt att jobba i butiken.

– Jag jobbade alla helger och alla lov och har alltid trivts jättebra. Men det har aldrig varit utstakat att jag skulle ta över.

Anna jobbade som kommersiell marknadsförare på Landvetter flygplats och Alexander var vd för ett mekaniskt företag i Göteborg. När Alexander fick jobb i Kina var de på väg österut båda två.

Samtidigt ville Annas föräldrar dra sig tillbaka och var på väg att sälja verksamheten. Men Anna och Alexander drog i handbromsen. 

– Vi visste att vi ville jobba ihop så vi sa att vi testar i alla fall. Det var 2007 och det har vi aldrig ångrat, säger Anna.

Totalt jobbar 45 personer i företaget, florister, trädgårdsmästare, dekoratörer, med flera. Många som arbetar på Linds i dag, har arbetat med familjen Lind i tre generationer.

Och Alexander har verkligen hittat hem i blomsterbranschen.

– Du blir aldrig någonsin fullärd inom botaniken. Ju mer jag lär mig, desto mer tycker jag att jag inte kan någonting. Det är en sådan tillfredsställelse att man inte blir klar. Man hittar nya arter, nya träd, nya buskar och nya korsningar, säger Alexander.

Själv är Alexander mycket intresserad av så kallade ”zonknäckare”.

– Det är att lyckas med växter som egentligen inte ska klara sig i vår växtzon.

Företagets historia kommer inte att glömmas bort. De äldre i släkten berättar för de yngre om dem som inte längre finns kvar. Även kunderna hjälper till att bevara minnena och berättar gärna anekdoter när de besöker butiken.

– Många kommer ännu ihåg min farfars faster, som hette Dalia, när hon sålde blommor nere på torget, berättar Anna.

I dag är det kalas i butiken när 140-årsjubileet firas med bland annat en 17 meter lång blomstrande tårta.

– Det är en så härlig bransch: Man får följa människor från födsel till begravning och alla härliga tillfällen däremellan. Så har det alltid varit och det är jättehäftigt, säger Anna.

Anna Lind Holsner är femte generationen i familjeföretaget och sedan 13 år driver hon Växthuset Linds tillsammans med maken Alexander.
Anna Lind Holsner är femte generationen i familjeföretaget och sedan 13 år driver hon Växthuset Linds tillsammans med maken Alexander.
Växthusets Linds historia

1879: Hans och Anna och köper mark vid Bingeby, odlar grönsaker och blommor som de säljer på Stora torget.

1903: Butiken vid Stora torget öppnas.

1950-talet: Barnen Dalia och Ferdinand med hustrun Ida tar över.

1964: Ernst (Annas farfar) med hustrun Kerstin och brodern Hans med hustrun Kerstin tar över.

1982: Patrik (Annas pappa) ombildar företaget till Växthuset Linds AB och bygger butiken på Terra Nova tillsammans med hustrun Nette och brodern Hans.

1984: Butiken vid Stora torget stängs.

Karta: Växthuset Linds AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!