En topplista som berättar om läget i landet

Hur många Almedalsevenemang arrangeras inom varje ämne? Den listan säger mycket om vad som engagerar oss just nu, som samhälle.

Partier, organisationer, föreningar, medier och företag. Många olika arrangörer och evenemang utgör tillsammans Almedalsveckan.

Partier, organisationer, föreningar, medier och företag. Många olika arrangörer och evenemang utgör tillsammans Almedalsveckan.

Foto: Henrik Montgomery /TT

Visby2023-06-27 08:00

Den här statistiken måste vara valstrategernas våta dröm, åtminstone kring ett valår. Vilka ämnesområden som dominerar Almedalsveckan ger en fingervisning om vad som är hett just nu, rent generellt.

Dessutom uppdelat på kategorier; vad vill företagen prata om, vad har kommunerna för fokus och vad vill civilsamhället helst ta tag i?

Jämför man historiskt blir det dessutom en inblick i fokusförändringar över tid. Det har dock inte hänt jättemycket sedan i fjol; ämnet hållbarhet toppar alltjämt före sådant som demokrati, vård/omsorg, byggande och klimat/miljö.

– Hållbarhet är ju någonting väldigt brett, som många har med. Det kan handla om hållbar ekonomi, hållbart byggande, eller klimat och miljö, påpekar Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre gällande förstaplatsen.

Över längre tid kan det exempelvis konstateras att temat digitalisering verkar ha haft sina glansdagar; det är numera på väg ut från topplistan.

Men vi går tillbaka till det där med "avsändarens" kategori, för här finns stora skillnader.

De arrangörer som definierar sig inom stat, region eller kommun vill helst prata om säkerhet och försvar. Efter detta kommer sådant som forskning, klimat/miljö och vård/omsorg.

Företagen fixar i stället programpunkter inom byggande, hållbarhet och energi. Medan de ideella organisationerna fokuserar på barn/ungdom, demokrati och mänskliga rättigheter.

– Man lyfter den fråga som är viktig inom sin egen sektor, som man antingen brottas med eller brinner för. Vi ser till exempel att de ideella står för mer mjuka värden, analyserar Mia Stuhre.

Hon kan även rapportera att 64 procent av evenemangen är miljödiplomerade, i skrivande stund, trots en skärpning av kraven från och med 2022. För att få denna klassificering ska man bland annat undvika förbrukningsvaror och flygblad, välja bort plast, källsortera, servera bra råvaror, ställa krav på underleverantörer och transportera sig miljövänligt internt på ön.

Nytt för i år är naturligtvis framförallt själva tidpunkten: Att politikerveckan för första gången arrangeras vecka 26 i stället för 27.

– Det blir som ett förstagångsår för alla arrangörer. Men det känns som att läget är under kontroll, säger Mia Stuhre.

Vad tror du om antalet besökare?

– Tittar man på den information vi har fått så ser det ut ungefär som tidigare år. Vi bedömer att det kommer omkring 100 000 personer, över de här fem dagarna.

LISTAN

Hetaste ämnena under Almedalsveckan 2023, när 2 000 evenemang fanns anmälda (baserat på vald på ämneskategori ett och två sammanslaget):

1. Hållbarhet

2. Vård/omsorg

3. Demokrati

4. Klimat/miljö

5. Byggande

6. Ekonomi

7. Näringsliv

8. Barn/ungdom

9. Digitalisering

10. Energi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!