Litet företag ger sig ut på spännande resa

Morgondagens smarta kollektivtrafik kräver avancerade tekniska lösningar. Nu satsar ett gotländskt företag på att leverera dem.

Stomlinjerna med sina hållplatser är gårdagens lösning. Med smart teknik kan linjetrafiken kopplas ihop med anropsstyrd trafik, sjukresor, färdtjänst, skolbussar och annat. Peter Håkansson och hans företag Fripero arbetar med sådana lösningar.

Stomlinjerna med sina hållplatser är gårdagens lösning. Med smart teknik kan linjetrafiken kopplas ihop med anropsstyrd trafik, sjukresor, färdtjänst, skolbussar och annat. Peter Håkansson och hans företag Fripero arbetar med sådana lösningar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2018-12-04 17:17

Tekniken med appar i smarta telefoner och fordon uppkopplade mot internet har gjort det möjligt att utveckla kollektivtrafiken och göra den mer flexibel. Resenären knappar in utgångsposition och vart resan ska gå. Ett datorprogram räknar ut lämpligaste färdsätt, kopplar ihop olika delar av både allmän, särskild och kommersiell kollektivtrafik. En resa kan exempelvis starta med färdtjänst eller sjukresa, fortsätta med buss för att avslutas med skolskjuts.

Peter Håkansson har arbetat i ett tjugotal år med lösningar för kollektivtrafik och färdtjänst. Först som anställd vid landstinget i Kalmar. När fler landsting började efterfråga hans lösningar startade han eget och blev konsult.

Region Gotland var en av kunderna. Under tiden på Gotland träffade han sin blivande fru, och sedan 2004 har han drivit sitt företag från smedjan hemma på gården vid Stenstugu i Stenkyrka. En liten expansion skedde för några år sedan, då han fick Fredrik Svensson som kollega. Han har kontor i Oskarshamn.

Nu ska företaget Fripero AB expandera ytterligare. Förra året var bolaget med i pilotprojektet ”Samordnande informationssystem” i Kalmar län. Projektet hade som mål att knyta ihop olika tekniska system för att få linjetrafik och anropsstyrd trafik att samverka bättre. Precis det som är Friperos nisch.

– Våra lösningar fungerar som ett kitt mellan olika tekniska system, förklarar Peter Håkansson.

Tidigare har han inte behövt marknadsföra sina tjänster. Pilotprojektet gav uppmärksamhet och ny fart, och Peter ställdes inför ett vägval:

– Antingen lägga ner helt eller expandera, säger han.

Fripero AB valde det senare. När GA träffar Peter Håkansson är det första dagen han är på sitt nya kontor vid Science Park i residenset på Strandgatan i Visby. Här hyr bolaget två rum med plats förberedd för två nya medarbetare. Annonser om programmerare ligger ute.

– Vi har redan fått in en del intressanta ansökningar, berättar Peter som tycker att miljön i residenset verkar inspirerande.

I oktober deltog Peter Håkansson på mässan Persontrafik i Stockholm. Nya kontakter knöts. En tänkbar ny kund är Region Gotland. Regionen förbereder en upphandling och Peter Håkansson har träffat Anita Carlsson, chef för kollektivtrafiken, för att presentera företagets system.

– Jag åkte kollektivt på Gotland förra veckan och såg att det finns ny utrustning i bussarna. Det som behövs är en lösning som kan koppla ihop olika trafiksystem, säger han.

Kollektivtrafik

Enligt organisationen Svensk Kollektivtrafik bidrar landets kollektivtrafik till flera betydande samhällsnyttor.

Sammanräknat uppskattas samhällsnyttorna vara betydligt större än 14 miljarder kronor årligen. Kollektivtrafiken bidrar bland annat till minskat antal döda och skadade i trafiken, minskade bullerstörningar och minskade utsläpp.

Den minskar kommunernas kostnader för underhåll av gator och vägar och minskar även behovet av parkeringsplatser.

Enligt utredningen skulle resorna med personbil öka med 11,3 procent på Gotland utan kollektivtrafik.

Antal resor på Gotland 2017:

Landsbygds- och stadstrafik: 877 005

Färdtjänst: 46 040

Sjukresor med taxi: 26 463

Sjukresor med buss: 14 347

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!