Generationer av Visbybarn har sett det första adventsljuset tändas i de valvformade skyltfönstren på S:t Hansgatan 38.
– För pappa har julskyltningen alltid varit viktig. Han tyckte om julen och ville glädja andra, berättar Linnea Fardelin, som är dotter till Henry Fardelin.
Henry Fardelin jobbade på firman All-reklam, som hade sina lokaler innanför fönstren. Han fick arbete i firman som 15-åring och tog så småningom över verksamheten och tillsammans med sin hustru Mona. Med skyltar och loggor satte de färg på stan och spåren av dem finns fortfarande kvar i exempelvis Munkkällarens och Torgkassens skyltar och Gutekällarens logotyp. Mona gick bort 1994 och när Henry gick i pension i början av 2000-talet behöll han lokalen och lät den bli hans konstnärsateljé.
I år är det 50 år sedan Henry lät tillverka sin julskyltning. Ljusen i fönstret hade konstruerats av papper och lågan tändes med hjälp av en lampa bakom silkespapper. När adventsveckorna sedan framskred tändes det andra, tredje och fjärde ljuset. Till det andra fönstret har Henry byggt upp en liten kyrkby av kartong och som bjuder på många fina detaljer som barn har tyckt om att titta på. Genom kyrkfönstren kan man skymta både marmorgolv och kyrkbänkar och i husen runt omkring kan man hitta små tomtar om man tittar noga. Och varje år lät Henry spraya taken med gnistrande nysnö.
Henry Fardelin tillbringade de flesta av dygnets vakna timmar i sin ateljé.
– Han åkte dit varje morgon klockan sju och åkte hem klockan sex. Han älskade att sitta där och tyckte om när folk kom in och pratade. Tack vare ateljén fick han ett rikt socialt liv, berättar Linnea Fardelin.
Skojfrisk var han också. När det gick förbi någon på gatan kunde Henry ibland vinka med en liten skylt som det stod ”hej!” på.
Henry Fardelin dog i september. Dödsfallet kom mycket plötsligt, men Linnea är glad över att han var på den plats som han älskade allra mest, i sin ateljé.
Många var de visbybor som berättade för Henry att de själva hade beundrat hans julskyltning som barn och nu tog med sina egna barn till hans fönster och Henry såg fram emot julskyltningens 50-årsjubileum.
– Därför ville jag och min syster Veronica åka till Visby för att göra det en allra sista gång, berättar Linnea Fardelin.
I vår kommer de tillbaka till Visby för att göra en utställning i lokalen med några av alla de tavlor som Henry Fardelin har lämnat efter sig.