Ett trettiotal personer samlades vid 18-tiden på Östercentrum i Visby för att delta i ljusmanifestationen. Syftet med manifestationen var att minnas dem som inte längre finns hos oss, men också att synliggöra behovet av att samhället tillsammans arbetar för att motverka att människor far illa av droger och alkohol.
– Det är jätteviktigt att man belyser frågan. Det behövs mer nykterhet i samhället, när samhället ser ut som det gör i dag, säger Per Jonsson från Roma, som var en av dem som gick med i fackeltåget.
Han får medhåll av Tina Esbron från Visby.
– Man har väl anhöriga och kompisar som har drabbats och det kändes helt riktigt att gå hit. Och när det är allhelgonahelg så kan man tänka lite extra på dem som inte finns bland oss längre, säger hon.
Vad tycker du om att man ordnar en sådan här manifestation?
– Det är jättebra och särskilt när man har bott i små byar och på Gotland, så ser man att det är en stor problematik, särskilt bland äldre. Man undrar vad är det som gör att man sitter hemma i gårdarna och mår dåligt, säger Tina Esbron.
Målet för fackeltåget var Vårdklockans kyrka på Adelsgatan där det bjöds på musik och fika. Men innan de vandrade i väg höll ordföranden i socialnämndens individutskott, Helena Bogsjö, ett litet anförande. Hon talade bland annat om den skuld och maktlöshet man kan känna som anhörig till en person med en beroendesjukdom.
– Men vi kan också använda den maktlösheten till det vi gör tillsammans i dag, vi går ut och gör vårt engagemang synligt, sade hon.
Bakom ljusmanifestationen stod Vårdklockans kyrka, Hela människan, IOGT-NTO, RSMH, Anhöriga mot droger, Trygga Barnen, Länkarna, NBV, MHF, Svenska kyrkan, Länsstyrelsen Gotland och Region Gotland.