"Lobbyister har små chanser"
Det kallas "politikerveckan" - men lobbyisternas närvaro är minst lika påtaglig. Politiker och lobbyister träffas, debatterar och minglar. Två av tre riksdagsledamöter kräver nu att lobbygrupperna öppet redovisar sina uppdrag.
Lobbyist. Jonas Carlberg, vd för organisationen Mjölkpolitik.
Foto: Joel Nilsson
Samtalet handlar om hur svensk mjölk ska hävda sig på marknaden.
Jonas Carlberg är chef för lobbyorganisationen Mjölkpolitik. Hans uppgift den här veckan är att övertyga politiker att satsa på svensk mjölkproduktion.
- Vi har inte några direkta mål att få fram vissa politiska beslut, utan vi vill ha en nära kommunikation med politikerna och förmedla den kunskap vi har. Vi jobbar också gentemot organisationer som Djurens rätt för att informera om svensk mjölkproduktion.
Men visst vill ni påverka politikerna?
- Självklart. Politikerna ställer krav på oss, och vi ställer krav på dem.
"Man måste filtrera"
Tina Ehn, miljöpartistisk riksdagsledamot, deltar i debatten. Hon är kluven till lobbyisternas roll under veckan.
- Jag tycker det finns positiva saker med att lobbyisterna finns med här, vi behöver deras kunskap för att fatta beslut. Men man måste vara stark som politiker, ha en egen vision och kunna filtrera det man ser och hör.
- Jag lyssnar på näringslivet, men jag lyder dem inte, säger en annan i panelen, Staffan Danielsson som är riksdagsledamot för Centerpartiet.
Kräver öppna kort
En ny undersökning, utförd av pr-byrån Westander, visar att två av tre riksdagskandidater tycker att riksdagen bör kräva att lobbyfirmor öppet redovisar sina uppdrag, detta för att öka insynen i hur lobbying påverkar politiken.
Någon statistik över hur många lobbyister som är på plats finns inte, enligt koordinator Carolina Kallum.
- Men politiken fortsätter stå i fokus, även om många evenemang arrangeras av företag. Jag tycker inte att lobbygrupperna tränger ut partierna, säger hon.
Erik Lakomaa forskar bland annat om lobbyism vid Handelshögskolan i Stockholm. Han tycker att pr-byråer och lobbyister kastar ut mycket pengar helt i onödan under Almedalsveckan.
"Slöseri med pengar"
- För den genomsnittlige lobbyisten är chansen väldigt liten att få ut sitt budskap, eftersom bruset är väldigt högt och konkurrensen stor. Huvuddelen av de pengar som spenderas på Almedalsveckan är slöseri.
Påverkas politikerna mycket av lobbyister under veckan?
- Ja, det finns förstås fördelar med att alla är samlade här under en vecka, både politiker och journalister. Man har stor chans att till exempel springa på finansministern på stan. Men konkurrensen är som sagt mördande. Har man något man vill nå ut med, så kan det vara bättre att gå ut med det vid ett annat tillfälle.
Har du något exempel på lyckad lobbyism i Almedalen?
- Den kampanj som BMW gjorde, när de fick Göran Persson att köra deras vätgasbil, det gav stort genomslag. Annars är det många som gör spektakulära saker för att få uppmärksamhet, men det är skillnad på att få uppmärksamhet och att faktiskt nå ut med sitt budskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!