Löftet om bidrag till barnen bröts

Till sportlovet lovades mamman 2 000 kronor från Majblommeföreningen. Pengarna skulle göra skillnad, från fattigdom till ridlektioner och besök på badhus för tonårsbarnen. Men, några pengar betalades inte ut.

Besvikelse. Tonårsmamman lovades 2 000 kronor lagom till sportlovet. Men planerna på ridning och besök på badhus grusades.FOTO: HENRIK RADHE

Besvikelse. Tonårsmamman lovades 2 000 kronor lagom till sportlovet. Men planerna på ridning och besök på badhus grusades.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-03-14 04:00

Med två hemmavarande tonårsbarn och arbetslös sedan en längre tid är den gotländska mammans ekonomi minst sagt kärv. Hon lever på socialbidrag, 2 800 kronor får hon själv, och cirka 1 500 kronor per barn och månad.

- Det är svårt, det är inte så att man går och tar en spontanfika på stan. Då måste man kanske avstå den där falukorven sedan, säger mamman som vill vara anonym.

Vi sitter i köket och pratar. På bordet ligger brevet som gjorde henne så glad, men sedan ännu mer ledsen.

- Att fira jul på socialbidrag är inte roligt. Barnen är alltid det viktigaste, jag skulle vilja ge dem det där lilla extra, säger hon, som i januari fick tips att söka pengar ur fonder.

Hon satte sig och skrev ett tiggarbrev. Förnedrande och jobbigt, men ett halmstrå till att tillfälligt få livet lite bättre. Veckan innan sportlovet kom glädjebeskedet.


Sportlovspengar
Gotlands majblommeförening hade på sitt fördelningsmöte beviljat henne 2 000 kronor. Enorma pengar för den som nästan inget har.

- Vi blev jätteglada. Jag och barnen planerade vad vi skulle kunna göra på sportlovet. Deras kompisar skulle åka på skidresor, mina har aldrig varit utomlands, säger mamman.

I brevet utlovades pengarna till sportlovsstarten. Nu skulle barnen åtminstone kunna få gå på badhus, få lite festligare mat eller kanske ta ridlektioner. Men, några pengar kom aldrig.

Till slut fattade mamman mod och ringde sekreteraren i Majblommeföreningen. Då fick hon beskedet att kassören "satt på en alptopp i Österrike".

- Man blir hemskt ledsen, jag tycker de gjorde oss så glada och sedan lika ledsna.

Hon menar att det är bra att majblommeföreningen finns, där blommor sålda av barn ger pengar till dem som bäst behöver, men att föreningen borde sköta sig bättre.


Ideellt arbete
I helgen fördelade Gotlands majblommeförening för Visby och norra Gotland 93 000 kronor, merparten till enskilda personer. 28 sökande har väntat mer än två veckor på utlovade pengar.

- Jag arbetar i veckorna och det här sköts ideellt som fritidssysselsättning, säger Jan Svensson, kassör i föreningen som nu sett till att pengarna fördelats.

Att överföra pengarna till de sökandes bankkonton menar han tar tid.

- Så här i efterhand var det fel att lova dem pengarna ett angivet datum, konstaterar Jan Svensson.


Till påsk
Den gotländska mamman söker nu ett jobb. Det menar hon är enda vägen ur den fattigdom familjen lever i.

- Ett säsongsjobb till sommaren får jag kanske, sedan är man förmodligen tillbaka i den kalla verkligheten igen, säger hon, som menar att vem som helst som blir arbetslös kan hamna i hennes situation.

När pengarna från Majblommeföreningen kommer tänker hon ge varsin tusenlapp till sina barn.

Bättre sent än aldrig.

Fotnot: I dag presenterar Rädda barnen sin statistik över barnfattigdomen i Sverige. I torsdagens GA kan du läsa om hur det ser ut på Gotland.

Majblomman är en ideell organisation som samlar in pengar dels genom försäljning av främst majblommor, dels genom bidrag från privatpersoner och företag.

Varje år deltar 100 000 barn i åldern 9 -12 år genom att sälja majblommor under två veckor. Mer än 80 procent av insamlingen går till Majblommans ändamål.

Föreningens lokalföreningar runt om i Sverige delar ut bidrag till enskilda barn upp till 18 år.

Syftet med bidragen är att barn ska kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation. Exempel på beviljade ansökningar är fritids-aktiviteter, kläder, glasögon, sommaraktiviteter, aktiviteter i skolan och handikapphjälpmedel.

Källa: Majblommeföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!