Under torsdagen dag var Katarina Selin, processledare, inom avdelning måltid på Region Gotland, på plats i Solbergaskolan som liksom alla regionens storkök uppmärksammade måltidens dag.
– Syftet med dagen är att fler ska få upp ögonen för vilka fantastiska offentliga måltider vi har, säger hon.
Hon menar att det finns många fördomar och myter kring offentliga måltider som att det inte är bra mat eller att dåliga råvaror används.
– Många har fantastiska råvaror och gör riktigt bra klimatanpassad mat. Det är så mycket som förtjänar att lyftas, säger hon.
På Solbergaskolan står skördemånaden och gotländska råvaror i fokus denna dag. Fläskhare, rotfrukt och vispad crème fraiche med gotländsk senap serveras i matsalen som snart kommer att fyllas av hungriga elever.
– Vi har 100 procent svenskt kött och 100 procent svensk fågel och så mycket som möjligt är från Gotland, säger Katarina Selin.
På Gotland serveras varje dag totalt ungefär 11 000 offentliga måltider till barn, elever, äldre och sjuka. Av alla livsmedel som regionen köper är drygt 15 procent gotländska och 30 procent ekologiska. Målet är att öka andelen gotländska råvaror och ekologiska livsmedel.
Monica Forsberg, som arbetar i skolköket, håller på att plocka fram salladsbuffén. Hon tycker det är viktigt att prata med barnen om maten.
– Det borde finnas fler dagar där man uppmärksammar exempelvis att mjölken kommer från en ko och inte från en förpackning. Barnen vill gärna prata om maten.