Lösningen: Så blir studenternas coronasäkra utspring

I tider då mycket ställs in gäller det att vara kreativ. Nu har Helagotland.se i samarbete med Wisbygymnasiet gjort upp en plan för hur eleverna ska kunna genomföra sina utspring på ett coronasäkert sätt.

Foto: Malin Stenström / Arkiv

Visby2020-05-26 19:59

Den 5 juni var det tänkt att årets studenter skulle springa ut på Wisby strands balkong inför tusentals anhöriga. Men inget blir som det var tänkt i år. Därför fick Wisbygymnasiet tänka om och tänka nytt. Helagotland.se:s redaktionschef Mats Pettersson kontaktades av studentkommittén som frågade om möjligheten att livesända klassernas utspring på sajten. Och han var inte sen med att säga ja.

– Det är så roligt att kunna göra detta i samarbete med Wisbygymnasiet. Studenten i år kommer att bli väldigt annorlunda, men förhoppningsvis minnesvärd och definitivt helt unik, säger Mats Pettersson.

Planen är att varje klass ska samlas var för sig någonstans på Wisbygymnasiet där de träffar mentorer och klasskamrater över en fika. Sedan förflyttar de sig till Sävehusets aula varifrån de kommer att springa ut på en uppbyggd scen, ackompanjerade av en låt som klassen valt ut. Väl ute kommer de att mötas av jublet från sina anhöriga. Dock inte av tusentals, utan varje elev kommer att få välja två personer som får närvara vid utspringet.

– Vi har sett till så att vi ska hinna med att ta emot en anhöriggrupp, låta eleverna springa ut och sedan lotsa bort gruppen innan nästa gäng kommer, allt för att kunna möta restriktionerna, säger biträdande rektor Karin Lekander.

Utspringen kommer att pågå från klockan 09.20 till 15.30 och allt kommer att livesändas på Helagotland.se. Här hittar du alla hålltider. Livesändningen kommer att vara upplåst så att alla kan följa den.

– Det blir en maratonsändning. Om man vill kan man sedan titta i efterhand, men det arkiverade materialet kommer att hamna bakom vår betalvägg, säger Mats Pettersson.

– Det känns som en jättefin lösning och vi är glada över det här samarbetet. Nu håller vi tummarna för att det blir fint väder, säger Karin Lekander.

Vad har ni fått för reaktioner från eleverna?

– De är glada över att vi lyckats skruva till det ytterligare så att två anhöriga får vara med. När besvikelsen har lagt sig säger många att det är en bra lösning nu när läget är som det är, säger Karin Lekander.

Förutom att eleverna nu får sitt, om än nedskalade, utspring så verkar man även ha hittat en lösning på bal-frågan. Tanken var att studenternas bal med tillhörande kortege skulle ha ägt rum söndagen den 31 maj. Nu ser Wisbygymnasiets skolledning över möjligheten att kunna erbjuda en vinterbal i jul.

– Tillsammans med Wisby Strand hoppas vi kunna ge studenterna en kombinerad hemvändarfest och studentbal, säger Karin Lekander och fortsätter:

– På så sätt kan vi få ett fint avslut tillsammans som en grupp.

Karta: Wisbygymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!