På lördagen uppmärksammas ungas mående under temadagen ”Dagen för ungas psykiska hälsa”. Den är instiftad av ideella organisationen Tilia, som genom sitt arbete sedan 2012 nått och varit stöd för tusental unga och unga vuxna runt om i landet.
I dag är gotländskan Louise Kollberg, 26, en av organisationens volontärer.
Att ta steget till aktivt engagemang var enkelt, tycker hon:
– Det stöd som Tilia kan ge skulle jag själv ha behövt. Nu sitter jag med mina egna erfarenheter och känner att jag vill hjälpa när livet gör ont.
Sedan starten 2012 har organisationens volontärer haft dagliga konversationer med unga, via främst sociala medier, chatt, läger, stödgrupper.
Syftet är att vara till stöd och att avdramatisera det dåliga måendet, utan att för den skull normalisera.
– Vi är ett forum för dem som har det jobbigt men ändå inte behöver professionell hjälp. Men om man inte får stöd tidigt finns alltid risken att det eskalerar, säger Louise Kollberg.
För egen del pressades hon under skolåren av egna krav, hon bedömde sitt värde efter prestation och kände aldrig att det hon åstadkom var tillräckligt.
Barndomens skratt byttes mot bly i bröstkorgen, för frisk för vård men för sjuk för att fungera.
Med tiden blev hon allt sämre och fick till slut ta hjälp av psykiatrin för att kunna resa sig.
Än i dag är måendet svajigt, men hon känner tecknen och vet hur de ska hanteras.
– Det hade sparat tid och livslust om jag blivit uppfångad i tid. Här kan Tilia spela en viktig roll för många, säger hon.
Ett av organisationens mål är att få in psykisk hälsa på skolschemat. Inte som i ”idrott och hälsa” där den fysiska hälsan betonas.
– Jag minns inte att vi någon gång under min skoltid pratade om det psykiska måendet. Det behövs verkligen en plats att prata. Inte bara om hur det känns att må dåligt, lika viktigt är hur det känns att må bra, menar Louise Kollberg.
Under temadagen genomför Tilia bland annat ett digitalt evenemang tillsammans med Fryshuset i Stockholm. Under rubriken ”Själens röst” belyser unga den inre hälsan via dans, musik och spoken word.
Tilias volontärer finns också, som alltid, tillgängliga för samtal.
– Det finns många i behov att bli lyssnade till. Det känns bra att kunna vara ett stöd åt alla som vill prata. Vi pratar med de unga, inte om dem, säger Louise Kollberg.