Lugnt läge när vårdgarantin blev ny lag
Ingen patient ska behöva vänta mer än i 90 dagar. Varken på besök eller operation. Vid månadsskiftet blev det frivilliga åtagandet en lag för sjukvården. I dagsläget tycks det inte vara några problem för Gotland, som har landets kortaste köer.Ögon- och axelpatienter får vänta längst.
Sjukvårdsdirektör. Väntetider kostar tid och pengar, säger Ann-Christin Kullberg som välkomnar att vårdgarantin blev lagstadgad den 1 juli. Arkivfoto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Inte heller ska patienterna efter ett beslut om behandling vänta mer än 13 veckor innan behandlingen påbörjas.
Det är socialdepartementet som satt villkoret att 90 procent av patienterna ska få vård i rätt tid. Håller inte sjukhusen den gränsen blir det inte full ersättning från "kömiljarden", som ska sporra landstingen att korta köerna.
Bra flöde
Tillgänglighetsgarantin för vård är viktig. Det ger ett bra flöde. Om människor inte kommer till spelar det ingen roll om det är en jättebra vård och kvalitet. Detta menar sjukhusdirektören, Ann-Christin Kullberg.
- Det kostar tid och pengar i organisationen med väntetider. Jag är positiv till att statsmakten jobbat hårt med att få igenom den här lagen, säger hon.
Nybesök i tid
På Visby lasarett kommer 91 procent av alla nybesök i tid. Här klarar sjukhuset laggränsen. Men när det gäller behandling ligger man en bit kvar. 17 procent av patienterna som ska in för behandling, operation eller utprovning av uthyrningar av hörapparater får vänta mer än 90 dagar.
Det var den senaste inrapporteringen till den nationella databasen, "vantetider.se", den sista maj.
- 83 procent känns rätt bra ändå på grund av sommaren. Då drar vi ner på operationer och många patienter har själva valt att vänta längre eller ombokat på grund av sommaren. Vi håller vårdgarantin i stort sett, men har problem med ögon- och axeloperationer, säger Veronica Hermann, vårdkoordinator på Visby lasarett.
Läkarbrist
- Det är jättesvårt att rekrytera ögonläkare till ön. Men ledningen funderar över hur vi ska kunna lösa det, säger Veronica.
Inom alla axeloperationer är det också lång väntan, då lasarettet inte har tillräckligt med läkare och kompetens inom området just nu.
- Det handlar om personalbrist och för mycket förturer, säger Veronica Hermann.
Men en operationssatsning har gjorts under juni.
- Vi har haft flera operationssalar öppna för att få igenom fler patienter, säger Veronica.
Produktionsplanering
Den nya lagen är en skyldighetslag och ingen rättighetslag för patienten. Men uppfylls inte kraven förlorar sjukhuset sin patient.
- Vi jobbar med en produktionsplanering där vi uppskattar vad patienterna har för behov och planerar att vi har resurser för att täcka det. Om vi inte uppfyller kraven kontaktar vi patienten och ibland får vi skicka dem vidare till ett annat sjukhus, säger Veronica Hermann.
Tillsammans med Kalmar, Halland och Jönköping ligger Gotland bäst till i landet när det gäller korta väntetider.
- Det har vi gjort hela tiden. Väntetiderna blir alltid längre under sommaren. Men sedan gör vi satsningar på hösten för att jobba ikapp, säger Ann-Christin Kullberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!