"Lyckligt lottade att inte mer har hänt i hamnen"

Räddningstjänsten dykare övade i hamnen timmarna före drunkningsolyckan.

Behövs. Vikarierande brandmästare Joachim Nyman anser att räddningstjänstens dykare behövs på ön. foto: tobias wallström

Behövs. Vikarierande brandmästare Joachim Nyman anser att räddningstjänstens dykare behövs på ön. foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Visby2011-07-22 04:00

Bara timmarna före dödsolyckan i Visby hamn hade räddningstjänsten genomfört dykövningar en bit ifrån olycksplatsen. När larmet senare kom var man på plats inom nio minuter. Då var den livlösa kroppen redan bärgad av privatpersoner.

- Vi övar varje onsdag året runt, bland annat i hamnen på scenarion liknande det som inträffade i onsdags. Vår dykverksamhet kostar uppemot 300 000 kronor per år, och därför är den också ifrågasatt, förklarar vikarierande brandmästare Joachim Nyman.

Han berättar att sikten i hamnbassängens vatten är mycket dålig. Även med cyklop är den inte mer än någon halvmeter.

Det ligger också en hel del bråte på den dyiga bottnen. När slam rörs upp blir sikten obefintlig, och det är strömmar under den lugna ytan. Det är svårt att orientera sig i vattnet.


Stora risker
- Vi vet att det finns stora risker i hamnen. Varje sommar ramlar folk i, men de brukar ta sig upp. Vi är lyckligt lottade att det inte har hänt mer där, säger Joachim Nyman.

I kallt vatten klarar sig en människa längre än i varmt, kroppen går då på sparlåga. Som det är nu behövs bara några minuter innan hjärnan skadas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!