Lyfter vindkraften och mer vägpengar
I dag är det dags för Mona Sahlins tal i Almedalen. Hon vill slopa förmånsbeskattningen på andelsägd vindkraft, och att staten ska behålla finansieringen av färjetrafiken.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
- Ja. Dagens nivå på trafiken måste betraktas som minimistandard. Staten måste fortsätta ta ett betydande finansiellt ansvar för färjetrafiken, även om det är bra att Gotland får ett större regionalt inflytande över den.
Hoten mot Östersjön är många. Vilka grepp vill ni ta för att förbättra havsmiljön?
- Övergödningen, utfiskningen och oljetransporterna är de stora hoten. När det gäller övergödningen är vi rödgröna kritiska till att regeringen slopat skatten på handelsgödsel. Den vill vi återinföra, och stödja odlare som inte använder gifter. Vi vill att alla fiskekvoter bara ska baseras på vetenskap. I oljetransportfrågan ska vi kräva mycket tuffare restriktioner för sjötransporterna.
Under det senaste året har hastigheten sänkts på många gotländska vägar, som inte uppfyller säkerhetskraven. När finns det pengar till upprustning av det gotländska vägnätet?
- Under den här planperioden som ska börja gälla nu, från 2010 till 2021, har vi samma summa som regeringen, 205 miljoner kronor för Gotland. Sedan har vi en ytterligare en pott på 9 miljarder för hela landet som länen kan söka medel ur.
Skatteverket har beslutat att andelsägd vindkraft ska förmånsbeskattas. Ska denna uttagsskatt finnas kvar om ni får del av regeringsmakten?
- Nej. Vi kommer att tillsätta en snabbutredning om vi vinner valet, med uppgiften att lösa den här frågan. Den småskaliga vindkraften är väldigt viktig, och den här skatten riskerar att hindra utbyggnaden.
I januari 2011 sjösätts modellen med kulturportfölj till regionerna. Vilket ansvar ska staten ha för kulturen på Gotland efter detta datum?
- Vi vill, till skillnad från regeringen, att staten ska dela det kulturpolitiska ansvaret med regioner och kommuner. Gratis entré på museer är ett exempel. Portföljmodellen får inte användas så att staten drar sig undan de nationella kulturpolitiska målsättningarna.
Vad har du för förväntningar inför din dag i Almedalen?
- Jättestora. Det är tredje gången jag är med, och i år är det valår, spännande och jämnt mellan blocken. Jag hoppas för väljarnas skull att vi partiledare lyckas klargöra skillnaderna mellan våra partier. Sedan hoppas jag förstås att det blir kanonväder och att det blir fullt med folk på min kväll.
Har du något speciellt minne från Almedalen?
- Det var när Henrik Schyffert talade före mig för två år sedan. Jag skrattade så jag nästan grät, och när jag såg åt sidan på min Säpo-vakt kämpade han också för att hålla sig och inte falla omkull i skrattspasmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!