Lyxkryssare lade till i Visby – hytter för 400 000

Över 380 000 kronor per person. Så mycket kostar elva dagar i en lyxsvit när kryssningsfartyget ”Le Bellot” reser mellan Stockholm och Skottland. På onsdagsförmiddagen lade det till i Visby hamn.

Kryssningsfartyget ”Le Bellot” lade till i Visby på onsdagsförmiddagen.

Kryssningsfartyget ”Le Bellot” lade till i Visby på onsdagsförmiddagen.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Visby2024-04-24 14:57

Fartyget – som är cirka 130 meter långt – ägs av det franska kryssningsbolaget Ponant. Enligt bolagets hemsida byggdes det i den norska hamnstaden Søvik och sattes i trafik 2020. Där står det också att fartyget är designat för att ”ge absolut komfort för passagerarna, även på världens mest avlägsna och isolerade platser”. En komfort som bland annat innefattar ett spa, gym, teaterscen och en pool på däck.

undefined
Delar av besättningen tvättar loggan på skrovet under onsdagsförmiddagen. På deras jackor står det ”polar expedition”.

När ”Le Bellot” lade till i Visby på onsdagsförmiddagen bar flera ur besättningen röda jackor med texten ”polar expedition”. Det verkar emellertid inte som att de passagerare som i dagarna reser med fartyget kommer att besöka några polartrakter. Härnäst väntar Riga och Stockholm, och därefter sätter man kurs mot de brittiska öarna.

Den turen – som har slutdestination Edinburgh – ska enligt bolagets hemsida ta elva dagar, med stopp i bland annat Köpenhamn och Oslo. Men den som vill åka med får vara beredd att betala. I nuläget kostar den billigaste biljetten – vilket innebär hytt med balkong – cirka 108 000 kronor per person. Det motsvarar nästan 10 000 kronor per dag.

undefined
”Le Bellot” lade till i Visbys inre hamn, och alltså inte vid kryssningskajen. Men besöket på Gotland blev kort – redan på eftermiddagen lämnade fartyget ön och satte kurs mot Riga.

För den som har ännu mer pengar finns möjligheten att boka den 45 kvadratmeter stora ”ägarsviten”. Då får man vara beredd att betala cirka 380 000 kronor per person. I samtliga biljettalternativ – det finns flera i gapet mellan dyrast och billigast – ingår alla måltider ombord. Dessutom serveras förfriskningar ”på begäran och när som helst under dygnet”.

undefined
Enligt ägarbolagets Ponants hemsida gör ”Le Bellot” runt om i hela världen. Senare i år kommer fartyget bland annat besöka Island, Grönland och Centralamerika.
undefined
”Le Bellot” byggdes i den norska hamnstaden Søvik och sattes i trafik 2020. Ombord på lyxkryssaren finns plats för totalt 184 gäster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!