Maks, 32, om hotet mot Ukraina: ”Ingen vill ha krig”

32-årige Visbybon Maks Shevchuk följer just nu händelserna i sitt hemland Ukraina. Men känslorna är mer av ilska än rädsla, över att omvärlden reagerar först nu, efter år av krig i östra delen av landet.

Familjen Shevchuk har börjat att rota sig på Gotland. Barnen trivs och Iryna och Maks arbetar som tränare åt idrottsföreningen Visbygymnasterna. "Vi är jättetacksamma för våra svenska vänner, för deras support och hjälp".

Familjen Shevchuk har börjat att rota sig på Gotland. Barnen trivs och Iryna och Maks arbetar som tränare åt idrottsföreningen Visbygymnasterna. "Vi är jättetacksamma för våra svenska vänner, för deras support och hjälp".

Foto: Malin Stenström

Visby2022-02-16 11:55

Ansedda brittiska tidningen The Guardian uppgav på lördagen att USA.s president Biden informerat sina närmast allierade i Europa om att Putin nu har beslutat sig för att anfalla Ukraina.

Sedan dess har rubrikerna om ett krigshot mot landet dominerat världspressen, framför allt i väst. Senast på måndagskvällen ska Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalat att den 16 februari, alltså i dag onsdag, kommer att vara dagen för attacken, enligt uppgifter från NBC. Men några timmar senare ändrade sig den ukrainske presidenten.

undefined
Maks Shevchuk flyttade till Gotland för 2,5 år sedan när han fick erbjudande om jobb som tränare för Visbygymnasterna. "Gotland är tryggt, och det finns ett bättre liv för oss här än i Ukraina", säger han om hemlandet vars östra del i flera år varit drabbat av krig.

Maks Shevchuk är född och uppvuxen i Ukraina men bosatt i Visby sedan snart tre år. Han är kritisk och ställer sig frågande till att västvärlden målar upp bilden av en extremt dramatisk utveckling.

– Samtidigt som medierna skriver om krig om en eller två dagar, menar Ukrainas regering att det inte finns någonting att oroa sig över. Presidenten manar till lugn, att folk inte ska få panik. Men alla vet vad som försiggår. Samtidigt fortsätter en vardag för folk i Ukraina, som måste gå till jobbet och så vidare, säger han.

undefined
Ukrainarna är vana vid hotet om krig och konflikt, efter att ha levt med det i flera år, säger Maks Shevchuk.

Maks Shevchuk förklarar att det ukrainska folket är vana vid hotet om krig. Ett krig som faktiskt varit ett faktum sedan 2014 för den östra delen av landet.

– Då fick vi ingen hjälp från omvärlden. Men nu, när det kommer närmare Europas gränser, reagerar man. Men det som visas i medierna är en bild, och alltid den värsta. 

– Det finns olika bilder av verkligheten, beroende på vem man frågar, även när jag pratar med vänner och familj i Ukraina, fortsätter han.

undefined
Maks Shevchuk har erbjudits tränarjobb på andra sidan sjön (Stockholm), men stannar hellre i Visby. "Det finns mer minus än plus med att bo där. Gotland är mer trygghet än Stockholm", säger han.

Han och familjen besökte hemlandet så sent som över jul- och nyårshelgen. Då hade de inte varit i Ukraina på två år.

– Mina föräldrar sa åt mig att inte komma på grund av oroligheterna. Men det var bland annat just därför vi ville åka. Framförallt för att barnen och deras far- och morföräldrar skulle få ses, innan läget kanske blir värre.

Nu vet han inte när han kommer att kunna återse sitt hemland.

– Det är klart att jag önskar att vi kunde bo i Ukraina. Men just nu är det bästa för mig och min familj att vara här. Det är ett val man får göra.

undefined
Maks Shevchuk besökte Ukraina senast vid årsskiftet.

Men även på lilla Gotland har Ukrainakonflikten gett visst eko. I mitten av januari stärktes den militära närvaron med 120 man, som ett led i det svenska försvarets anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina.

– Jag har väldigt svårt att se varför Putin skulle attackera Sverige och Gotland. Jag känner mig trygg på Gotland. Folk är öppna och vänliga här, och det är nära till allt, säger Maks Shevchuk. 

undefined
Med anledning av det rådande säkerhetsläget har UD tidigare beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt att uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.

Däremot följer han spänt utvecklingen i sitt hemland. Oron finns förstås där, samtidigt vet ingen någonting i nuläget. 

– Jag ber just nu för att man ska lösa detta utan att skjuta. Folket i Ukraina, och ryssarna på andra sidan gränsen också, är vanliga människor som du och jag. Situationen är densamma för dem.

På tisdagen kom besked från Ryssland om att man ska dra tillbaka "vissa trupper" från områden nära Ukrainas gräns. "Det finns skäl att vara försiktigt optimistisk rörande utvecklingen i Ukrainakrisen", uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en pressträff enligt Reuters. Samtidigt framhöll Stoltenberg att det inte syns några tecken på militär nedtrappning i praktiken och att Ryssland alltjämt har allt på plats för en invasion av Ukraina.

Kriget i östra Ukraina

En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Snart åtta år av krig i östra Ukraina, även kallad Donbasskonflikten, och annekteringen av Krim, har gjort miljontals ukrainare hemlösa och krävt omkring 14 000 människors liv.

Källa: Landguiden, ui.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!