Maktvikt: sju procent
Valåret 2010 står de gotländska förstagångsväljarna för sju procent av rösterna. Det ger dem alla möjligheter att avgöra vem som ska ha makten i landet och på Gotland, de kommande fyra åren.
När Alliansen valåret 2006 tog över makten på ön, var det en seger med mindre än 2 procentenheter. När den nuvarande oppositionen vann makten 2004, gjorde den det med drygt 5 procentenheter. Öns förstagångsväljare utgör ungefär 7 procent av rösterna.
Åt vilket politiskt håll lutar de då, dessa framtida arbetstagare, entreprenörer, skattebetalare, tjänstemän och politiker? Och tänker de ens rösta?
87 procent röstade
Jodå. Nästan tre av fyra röstberättigade ungdomar ska rösta i höst. Det visar en enkätundersökning på Richard Steffengymnasiet i Visby, som gjordes i början av året, i samarbete med Radio Gotland.
Det går helt i linje med att skolvalet på Gotland, under valåret 2006, slog rekord i valdeltagande. De dåvarande högstadieeleverna är ju höstens förstagångsväljare. När de för fyra år sedan fick provrösta nyttjade 87 procent sin rättighet.
Valdeltagandet i det "riktiga" valet 2006 var 82 procent och då röstade 75 procent av förstagångsväljarna.
Knapp majoritet
Var kommer då rösterna att hamna, valåret 2010? Det verkar som om partierna ännu har goda möjligheter att försöka vinna ungdomarnas gunst, för enligt enkätundersökningen bland gymnasieeleverna hade tre av fyra inte bestämt sig.
Vid valen 1998 och 2002 röstade många av landets förstagångsväljare åt vänster, men om man utgår från skolvalet 2006 blir det inte så, i alla fall inte på Gotland.
Då vann det borgerliga blocket med 45,2 procent, jämfört med vänsterblocket som fick 43,7 procent. Proportionellt stämmer det hyfsat med en ny undersökning från företaget YouGov, som visar att nationellt sett skulle Alliansen just nu få 39 procent av de ungas röster och de rödgröna 36 procent.
Att förutspå ett valresultat via ungdomsförbundens popularitet på Facebook är knappast statistiskt tillförlitligt. Särskilt som det visar sig att det inte är helt lätt att hitta "rätt" sidor, de officiella, genom att använda Facebooks egen sökfunktion. Enklare är ibland att googla.
Eftersom det ändå säger något om partiernas förmåga att nå fram via sociala medier, vilket kan vara nog så viktigt bland ungdomar, så - här är vad GA kom fram till, fredagen den 4 juni:
Moderata ungdomsförbundet gillades av 4 065 personer, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) av 3 250, Ung vänster av 1 700 personer, Grön ungdom av 681, Liberala ungdomsförbundet (Folkpartiet) av 690, Kristdemokratiska ungdomsförbundet av 643 och Centerpartiets ungdomsförbund av 536.
Fotnot: Årets riksdags- och kommunfullmäktigeval genomförs söndagen den 19 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!