Malin skapar minimalistiska smycken

Skandinaviskt enkelt blir det när guldsmeden Malin Ivarsson från Visby skapar sina smycken. Nu har hon fått sitt gesällbrev.

Guldsmeden Malin Ivarsson håller sig med två verkstäder. En i Umeå och en i Visby. Förhoppningen är att hon någon gång ska kunna flytta till Gotland igen.

Guldsmeden Malin Ivarsson håller sig med två verkstäder. En i Umeå och en i Visby. Förhoppningen är att hon någon gång ska kunna flytta till Gotland igen.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-12-02 20:02

Det var en högtidlig stund när Malin Ivarsson i början av november skred uppför trappan i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm. Efter ett par års studier och flera år som lärling fick hon ta emot sitt gesällbrev. En liten berlock var ett av de gesällarbeten som bevisade Malins yrkeskunnande och när hon öppnar det lilla smycket uppenbarar sig Visbys siluett med ruiner, domkyrkotorn, packhus och mur i miniatyr.

Malin Ivarsson gillar det minimalistiska formatet, men det inte den här sortens smycken, utan stenprydda ringar som har blivit hennes signum som guldsmed.

– Ringar är min grej. Jag älskar att hjälpa dem som ska förlova eller gifta sig. De är så glada och kära. Jag gör annat också, men ringarna återkommer jag alltid till, berättar Malin.

Malin bor i Umeå där hon har gjort sina lärlingsår och där hon nu hyr in sig i en verkstad, men hon har kvar en verkstad hemma i Visby. 

Det var här det började. På Solkristallen på Adelsgatan och vid marknadsstånden på Medeltidsveckan väcktes Malin Ivarssons intresse för vackra stenar.

Efter gymnasiet visste Malin att hon ville arbeta med sina händer. När hon hittade en tvåårig högskoleutbildning i ädelstensteknik spelade det ingen roll att utbildningsorten var Lannavaara, 13 mil norr om Kiruna och 145 mil från Visby. Malin Ivarsson drog iväg för att uppfylla sin dröm.

En stor del av utbildningen var praktisk och här fick Malin lära sig grunderna i guldsmide. För tre år sedan kunde hon starta den egna firman Malin Ivarsson Jewelry som gör smycken av alla slag i sparsmakad stil. Ofta med steninfattningar.

En av Malin Ivarssons specialiteter är att använda stenar som hon själv har hittat. 

– Det blir som en skattjakt, säger Malin och visar upp några av sina fynd:

Ametister från Norge, granater från Abisko, bergskristall från Riksgränsen och en turkos turmalin från Skellefteå.

Företaget går bättre än Malin hade förväntat sig. Via Instagram når hon ut med sina produkter och kunderna finns numera både i och utanför Sverige. I dag kan hon försörja sig på sina smycken. 

Det egna företaget tänker Malin Ivarsson hålla fast vid. Hon har ingen butik, utan säljer via sin webbshop och hon älskar den frihet som det ger henne. Det gör det möjligt för henne att bo och jobba var hon vill. Gotland ingår i framtidsplanerna:

– Både jag och min sambo kan tänka oss att flytta hit, berättar Malin Ivarsson.

Berlocken med Visbys siluett var ett av Malins gesällarbeten.
Berlocken med Visbys siluett var ett av Malins gesällarbeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!