"Man är inte ansvarig för mark man inte äger"

- Vi begär att skyldigheten för snöröjning och halkbekämpning på innerstadens trottoarer återförs från fastighetsägarna till kommunen. Det skrev föreningen Visby innerstads boendemiljö till Gotlands kommunstyrelse, i maj i fjol. Svaret dröjde över ett halvår och godtas inte. Nu överväger föreningen att JO-anmäla kommunen.

Ulla Söderström. Innerstadsföreningens ordförande med kommunens svar.

Ulla Söderström. Innerstadsföreningens ordförande med kommunens svar.

Foto: Tobias Wallström

visby2011-01-10 04:00

Bakgrunden är följande: Efter beslut i tekniska nämnden i mars förra året har kommunen överlåtit åt Visbys fastighetsägare att ansvara för snöröjning och halkbekämpning av stadens trottoarer. Det handlar om gaturenhållning och juridik - ansvarsfrågan om någon skulle skadas.

I maj protesterade alltså Föreningen för Visby innerstads boendemiljö mot beslutet i ett brev till kommunstyrelsen.

- Vi fick inget svar, säger Ulla Söderström, ordförande i föreningen.

I oktober sökte hon därför i diariet på kommunen och pratade med samhällsbyggnadsförvaltningens tekniske direktör Bertil Klintbom. Han hänvisade till Ann-Sofi Lindskog som är chef på tekniska förvaltningens gatu- och markavdelning.

Ann-Sofi Lindskog svarade först i december 2010 och började med att be om ursäkt för det sena svaret. Hon fortsatte:


"Omdisponering"
"Under vintertid med mycket snö har förvaltningen för att klara snöröjningen gjort en generell omdisponering av gaturummet:

Gångbanorna används som snöupplag och gående hänvisas till gatan, där halkbekämpning sker. Sandningen sker i första hand för gående och kommunen använder färgad sand/grus för att tydliggöra var halkbekämpning skett. När det snöar tas ingen snö bort men blir det mer stabilt väder kan det bli aktuellt att köra bort snön."


"Genant"
- Tjänstemannasvaret vi fick var genant och berörde inte kärnfrågan, säger Ulla Söderström.

Föreningen för Visby innerstads boendemiljö låter sig alltså inte nöja:

- Innerstadens trånga gatunät gör snöröjningen närmast till ett omöjligt uppdrag, då det inte finns något utrymme för snön. Valet blir att skotta ut snön i gatan, eller avstå från skottning. I inget fall har man löst problemet.


JO-anmälan?
Vid föreningens nästa styrelsemöte kommer frågan om snöröjning av trottoarerna upp på nytt. Bland medlemmarna har röster höjts för en anmälan till Justitieombudsmännen, JO.

- En ny skrivelse till kommunstyrelsen ska behandlas på styrelsemötet, säger Ulla Söderström.

Föreningen begär att Gotlands kommun, liksom hälften av landets övriga kommuner, återför ansvaret till kommunen och att ansvaret för offentliga utrymmen därmed delas av dem som utnyttjar dem.


Juridiken
Enligt ordningslagen är det fastighetsägarens ansvar att is och snö tas bort från tak. Fastighetsägaren ansvarar också för snöskottning och sandning på mark som hör till fastigheten.

"Det strider mot allmänt rättsmedvetande att vara juridiskt ansvarig för mark man inte äger. Det juridiska ansvaret sträcker sig till att enskild person kan bli skadeståndsskyldig om man underlåtit att skotta eller sanda gångbanan, och någon därmed råkar ut för en halkolycka", skriver föreningen.


Olycksfritt, trots allt
I och utanför Visby har vägar och trottoarer under helgen till stora delar varit moddiga, hala och mycket svårframkomliga. Räddningstjänsten rapporterar dock att inga olyckor skett på grund av is, snö och slask.

Enligt SMHI väntas nu regn på Gotland och då finns risk för översvämningar - om inte temperaturen går under nollan och allt fryser till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!