Man döms för misshandel av sin sambo

En man i 50-årsåldern dömdes under tisdagen för misshandel av sin sambo. Mannen fick samhällstjänst på 100 timmar.

Mannen döms för misshandel av sin sambo.

Mannen döms för misshandel av sin sambo.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2019-10-09 07:34

En man i 50-årsåldern dömdes under tisdagen för misshandel av sin sambo som enligt åklagaren ska ha ägt rum under en eller flera timmar mellan 15 och 16 mars i år. Enligt domen ska kvinnan ha fått sms från en vän som irriterat mannen. 

Mannen ska ha lyckats se sms:en, sedan kontaktat sin sambo och bett denne komma hem. Då ska mannen, enligt åklagaren, ha tilldelat kvinnan ett flertal slag i ansiktet, huvudet och på kroppen. 

Tingsrätten menar att det är styrkt att mannen misshandlat kvinnan utifrån hennes egen berättelse och de foton som fanns på kvinnans skador. Hon ska bland annat ha fått blåtiror under båda ögonen, blåmärken på över- och underarm, blåmärke i örat samt var håret slitet. 

Mannen har erkänt att han slagit kvinnan i ansiktet med öppen hand, att han tagit tag i hennes ben eller lår och tagit tag i hennes hår. Mannen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst i 100 timmar – om fängelse hade dömts ut hade påföljden istället blivit fängelse i fyra månader. Mannen ska dessutom betala 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan. 

Mannen är sedan tidigare ostraffad och kommer även att gå i ett program som Frivården ansvarar för. Tingsrätten har föreslagit att mannen ska gå Relations- och våldsprogrammet.

"Tingsrätten delar frivårdens bedömning att det finns ett övervakningsbehov utifrån att XX även vid huvudförhandlingen har försökt rättfärdiga det våld som han har utsatt målsägande för", skriver Gotlands tingsrätt i domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!