Det var vid 03-tiden den 7 augusti som mannen, som är i 60-årsåldern och bosatt i Stockholm, hade kommit med färjan och valde att köra Gutebacken, från Färjeleden till Söderväg, där han svängde vänster för att fortsätta mot någon av mackarna på Söderväg. En polispatrull följde efter mannen och stoppade honom på Söderväg. Förbudet för genomfart gällde 15 juni till 15 augusti.
I en tidigare intervju berättade mannen att han ville få sin sak prövad i domstol eftersom han ansåg att han hade en hel del som talade för hans sak.
– Jag har ganska bra saker att säga. Omständigheterna var ju sådana att jag hade passerat det där vägmärket, det bestrider jag inte, men det är en turistfälla och det kommer jag att påvisa under huvudförhandlingen, sa mannen då.
Till sitt försvar har mannen bland annat framhållit att han inte såg skyltarna nedanför Gutebacken, alltså skylten på Färjeleden samt skylten i början av Gutevägen. Han har också hävdat att han brukar köra Färjeleden från färjan när kan besöker Gotland, men att han den här gången hade för avsikt att stanna till på parkeringen Park & Stay vid Gutevägen för att pausa en stund innan fortsatt färd till sin sommarstuga.
Mannen har berättat att han missade infarten till parkeringen eftersom det var mörkt. Han hade också en polisbil bakom sig och vill därför inte göra några ”konstiga abrovinker” utan fortsatte därför rakt fram.
När det gäller skyltningen anser mannen att vägmärkena borde ha försetts med egen belysning alternativt ”reglementsenligt reflexmaterial” för att synas bättre: ”Vägmärkenas luminans var inte tillräcklig i förhållande till omgivande bländande gatubelysning och industribelysning och uppfyller inte kravet på luminans, vägmärkena var felaktigt placerade, i fel storlek och svårtydda.”
Till sitt försvar har mannen åberopad videofilm, fotografier, beslut och riktlinjer från Trafikverket, samt ett radioinslag i P4 Gotland där polismannen Tomas Hägg har åsikter om skyltningen, att det skulle behövas en tydligare förvarning.
Polispatrullen som följde efter och därefter stoppade mannen anser inte att skyltningen var svår att se på grund av bländande belysning, utan att omgivande belysning tvärtom lyste upp vägmärkena.
Gotlands tingsrätt anser att polisens uppgifter får stöd av utredningen och påpekar att det är varje bilförares skyldighet att känna till gällande trafikregler. Rätten anser därför att mannen brutit mot de lokala trafikföreskrifterna av oaktsamhet och ska dömas för brott. Straffet är 1 000 kronor i penningböter.