"Man kan vara seriös fast man har roligt"

Det ska vara lekfullt, och lustfyllt. - Man kan vara seriös fast man har roligt.Det säger Gunnel Samuelsson som efter 45 år med gotländska barn slutar sin tjänst. Med ett stort leende.

Musikalisk. Gunnel Samuelsson sjunger i kör och för henne har musiken spelat en stor roll i yrkeslivet.

Musikalisk. Gunnel Samuelsson sjunger i kör och för henne har musiken spelat en stor roll i yrkeslivet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-12-16 04:00

Hon var 18 år, hade just gått ut husmorsskolan och valde mellan att bli hårfrisörska eller förskollärare.

- Jag är bondtös från Hejnum, då skulle man lära sig något ordentligt, säger Gunnel Samuelsson.

I en källare på Signalgatan fick hon 1965 praktik på daghemmet Solrosen. Där hade hon bland annat hand om den då femåriga flickan Pia. Nu, 45 år senare skojar de båda med dockorna och kan blicka tillbaka på alla de tillfällen då deras vägar korsats. Pia blev väl omhändertagen av Gunnel, kanske påverkade det henne att också bli förskollärare.


Utbildning kom till ön
Barnbiträde och barnskötare, och när förskollärarutbildningen kom till ön 1980 pluggade Gunnel vidare. Hon blev föreståndare på förskolan Klubbsvampen, med skog och myror för barnen att leka med. Hon minns ännu hur hon grät sin sista dag där efter att ha tackat ja till att förestå förskolan Gunghästen. Via Läromedelscentralen och sedan barn- och utbildningsförvaltningen blev hon eldsjälen bakom 20 års firande av Förskolans dag i Almedalen och bullerprojekt, idémässor, bussresor med många hundra gotländska barn varje år till Junibacken i Stockholm, bokpåsar, rim och ramsor. Barn har varit det centrala i hennes liv.

- Det känns så bra att ha jobbat med barn, de ger mig så otroligt mycket fantastiskt. Du får en syn på världen som du aldrig kunde tro, säger Gunnel Samuelsson.


Tantvarning
Sång och musik har alltid funnits nära, när Gunnel tyckte att det sjöngs för lite på dagis bildades en grupp från Gotlandsmusiken. Gunnel fick i uppdrag att följa med männen med pondus i "mullegruppen" ut och sjunga.

- Bengt Öslöf brukade alltid presentera mig som Tant Tra´la´la. Du ska inte tro att det var så kul då, på 80-talet att bli kallad för tant, säger Gunnel.

Men roligt hade de, och mycket glädje spreds med hjälp av musiken. Än i dag hälsar många på stan, det är inte alltid Gunnel känner igen dem.

- Men jag har lärt mig av Ainbuskarna att man ska hälsa tillbaka, annars är man märkvärdig, säger hon.

På 45 år har det hänt mycket i synen på barn. Från att ha varit mest en service för föräldrarna har, via läroplaner och bättre utbildning för personalen, kvalitén höjts på barnomsorgen. Men Gunnel Samuelsson menar att det i dag är på tok för stora barngrupper. Från 1980-talets 15 barn per grupp kan det idag vara dryga 20 på samma antal personal.


Enskilda barnet
- Vi ska kunna se det enskilda barnet, det är tufft att vara personal och inte kunna leva upp till det man skulle vilja. Vår framtid är våra barn. Man biter sig i svansen om man sparar på dem, säger hon.

Idag slås portarna upp till årets stora idémässa, "Idémässan Gunnel" på Visborg, som lånat sitt innehåll från alla de projekt som genomsyrats av eldsjälen Gunnel Samuelsson. På fredag jobbar hon sin sista dag.

- Det känns bra. Jag har bett att få sluta vid 63, men alla frågar vad jag ska göra nu? Jag har söner, barnbarn, vänner och syskon, jag får se vad livet har att erbjuda. Nu har jag ingen läroplan mer i livet, säger Gunnel Samuelsson, snart glad pensionär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!