Den som i dagarna tittat ner i vattnet vid Visby hamn, har troligtvis noterat en väldigt stor mängd maneter, eller mer exakt, öronmaneter. Längs med hela hamnens kant ligger det stora antalet maneter och flyter, något P4 Gotland rapporterade om i början på förra veckan.
Doris Björling, manetexpert och doktorand i marinbiologi på Göteborgs universitet, säger att det är svårt att säga varför de många maneterna befinner sig i just Visby hamn.
– Man kan spåna och prata om vad det kan finnas för potentiella bidragande faktorer. Men att säga säkert, det är nästa omöjligt. Det är så många olika faktorer som spelar in, säger Doris Björling.
Utan att ge ett säkert svar, berättar hon att det troligaste svaret på varför maneterna invaderat Visby hamn, är strömmarna.
– De är ju till stor del lämnade åt strömmarnas vilja, var de hamnar. De är plankton och är svaga simmare. Så det kan vara så enkelt att strömmarna plockat upp ett gäng och tagit in dem i hamnen. Men det är svårt att dra några slutsatser bara för att man ser många på ett ställe, säger Doris Björling och fortsätter:
– Det är väldigt mycket slumpen som avgör. Nu ligger de i hamnen där många personer rör sig och som reagerar på det. Förra året, eller nästa år, kanske de hamnar på en plats där ingen befinner sig.
Under många år har det rapporterats om Östersjöns problem med syrefattiga bottnar och övergödning. Havets skick kan ha en viss påverkan på antalet maneter.
– Syrefattiga bottnar kan gynna maneterna i det bottenlevande stadiet. Till skillnad från fiskarna har maneter inga problem med att fånga föda när det är grumligt i vattnet, så de har mindre konkurrens om födan. Det kan vara en orsak till att det är så pass många maneter, men det finns inga garantier, säger Doris Björling.
Hon berättar att populationen av öronmaneter överlag har stigit under de senaste åren, något hon ser som väldigt positivt.
– Populationer av öronmaneter, som det här handlar om, har varit lite konstig ett tag. Cirka 2006 kraschade nästan populationen, då var det extremt få maneter. Men de senaste åren har de återhämtat sig bra vilket är kul, säger Doris Björling.