Många efterlyser hårdare coronarestriktioner

Antalet coronafall ökar och fler vårdas på sjukhus. Samtliga av de personer på stan som GA har pratat med ser gärna skärpta allmänna råd på Gotland. Men beslutet från Folkhälsomyndigheten dröjer.

Stig och Evor Pettersson undviker att handla i butiker och går inte iväg på aktiviteter sedan coronapandemin kom till Gotland. Båda ser gärna ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen.

Stig och Evor Pettersson undviker att handla i butiker och går inte iväg på aktiviteter sedan coronapandemin kom till Gotland. Båda ser gärna ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-11-11 06:11

– Det här är inte alls roligt, säger Evor Pettersson när GA träffar henne på Östercentrum, och sammanfattar den coronatrötthet som drabbat många.

Evor Pettersson väljer att ha på sig visir vid nödvändiga besök på exempelvis apotek eller matvarubutik. Hon och maken Stig Pettersson har ställt in alla aktiviteter under pandemin och träffar inga förutom barnen. De båda välkomnar hårdare restriktioner för Gotland.

– Det tycker jag absolut att man ska göra, säger hon.

Antalet coronafall fortsätter att öka. På tisdagen rapporterar Region Gotland att 21 nya fall har tillkommit det senaste dygnet och att 15 personer vårdas på Visby lasarett. Det är det högsta antalet patienter med covid-19 som har vårdats samtidigt på lasarettet sedan utbrottets start. Ingen är i nuläget i behov av intensivvård.

Den senaste tidens ökning oroar flera av de GA pratar med i Visby, så även Hanna Svedman som arbetar i butik på Östercentrum.

– Jag är inte orolig för mig själv utan mest för att jag skulle smitta andra.

Hur ställer du dig till införandet av skärpta råd?

– Jag tycker att det vore bra. Allt som gör att vi kan få slut på det här så snabbt som möjligt är bra, säger Hanna Svedman.

På tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i ytterligare tre av landets län. Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland, meddelade i förra veckan att samtal har inletts med Folkhälsomyndigheten om att skärpa råden även på Gotland, men något sådant beslut har ännu inte fattats.

– Vi har en dialog med Gotland och inplanerade möten den här veckan för att diskutera just det här. Vi följer läget tillsammans med regionen och smittskyddet, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till GA.

Gotlänningen Ulla-Stina Jonasson berättar att hon inledningsvis var väldigt orolig för smittspridningen, och att oron har kommit tillbaka de senaste veckorna igen i takt med att coronafallen ökar. 

– Jag tycker att det vore bra med tuffare råd här så att folk förstår allvaret. Jag och maken handlar en gång i veckan, i övrigt är vi hemma och träffar egentligen inga andra. Men det går, vi har varandra och trivs så bra ihop, säger Ulla-Stina Jonasson.

När smittspridningen tog fart i landet i våras beslutade Folkhälsomyndigheten att avråda allmänheten från inrikesresor. Avrådan togs sedan bort till sommaren och i dagsläget har myndigheten inga planer på att återinföra det.

– Det kan inte uteslutas men det beror på läget, om vi tror att det har den önskvärda effekten att hindra människor från att röra sig fritt. Det har ändå en stor inverkan på våra liv, säger Sara Byfors.

På tisdagen fattade två län, Västerbotten och Norrbotten, själva beslutet att avråda från onödiga resor utanför regionen. Enligt Sara Byfors skulle Region Gotland kunna göra detsamma.

– Det finns som en möjlighet i de lokala allmänna råden, så absolut finns den möjligheten om man ser att det skulle vara värdefullt.

Länsstyrelsen på Gotland skickade på tisdagen ut ett förslag på remiss om att begränsa antalet deltagare på evenemang från dagens 300 till max 50 personer.

– Det här är ett beslut som, om det fattas, påverkar många. Det är därför viktigt för oss att få in synpunkter på förslaget så att vi har ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Anders Flanking, landshövding.

Lokala allmänna råd

Införandet av skärpta lokala allmänna råd skulle innebära bland annat att invånare uppmanas att:

  Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

  Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

  Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar och matcher. Detta gäller inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!