- Narkotikaflödet under den veckan har definitivt blivit värre än tidigare, säger Magnus Frank, kriminalkommissarie och förundersökningsledare vid polisen på Gotland.
Under en normal sommarvecka på Gotland tar polisen mellan sex och sju personer som misstänks för narkotikabrott. Under Almedalsveckan anmäldes exempelvis, sex narkotikabrott.
Förra veckan tredubblades det till 21. Det är en ökning också om man jämför med Stockholmsveckan förra året, då anmäldes 16 brott.
Försäljning
- De är misstänkta för narkotikabrott. Så många har vi aldrig tagit tidigare. Vi väntar visserligen på provsvar på de här personerna, men de är misstänkta för brott, säger Magnus Frank.
Främst handlar det om att personerna är misstänkta för att ha använt narkotikan själva. Men en del är även misstänkta för narkotikaförsäljning.
- Vi har inte gjort några större beslag. Men en del. Och det rör sig mest om amfetamin och cannabis, säger Magnus Frank.
Polisen på Gotland och dess egen narkotikarotel hade i år hjälp från polisens krogkommission i Stockholm samt narkotikaroteln därifrån.
Civilklädda
Poliserna, både manliga och kvinnliga, har gått ut civilklädda på krogen och till hotell i Visby.
- De här poliserna är proffs på att se vem som är påverkad. Det kan vara svårt att se om man inte har speciell utbildning för det, säger Magnus Frank.
Enligt Magnus Frank har poliserna skaffat sig kontakter i både krogbranschen och på hotell, för att veta var "folket rör sig".
Kontaktnät
- Vi har fått ett ganska stort kontaktnät och det är ovärderligt. Det underlättar för oss och det vi håller på med. Dessutom har vi vår egna kriminalunderrättelsetjänst, säger Magnus Frank.
Av de 21 personer som i dagsläget är misstänkta för narkotikabrott under förra veckan handlar det om både män och kvinnor i 20-årsåldern och upp till 50-årsåldern.