Den klassiska butikslokalen Signalen på Stenkumlaväg monteras nu ner bit för bit av entreprenören Peab. De senaste veckorna har lokalerna tömts på inredning och bara väggar och tak återstår att knuffa omkull.
– Rivningen kommer ta att fyra-fem veckor. Efter påsk kommer vi att påbörja arbetet med grundläggning för nybygget, säger Patrik Lindkvist, platschef på Peab.
Han är själv uppväxt inte långt från Signalen och tycker att det är en speciell byggnad som snart inte finns längre.
– Jag var ju här och handlade som grabb. Det finns en viss historia om det här stället, men det är också inspirerande att det kan bli något nytt nu, som bostäder.
På Signalens adress har det varit sålts livsmedel sedan lång tid. I kvarterets nordvästra hörn syns fortfarande den sekelskiftesvilla med brutet tak som fick stå kvar och byggdes in under expansionen. Signalen byggdes ut i många omgångar.
– Det syns tydligt nu när vi river. Åt ett håll är det stålbalkar, och åt ett annat håll har man byggt med trä, säger Patrik Lindkvist.
Det var när den välkände handlaren Kalle Blomquist, som gick bort i november 2020, tog över butiken 1964 som Signalen gick mot att bli Gotlands mest lönsamma Ica-butik med tredubblad omsättning under 60-talet. Blomquist var orädd och påhittig. Butiken blev först med pizza, delidisk, salladsbar, kvällsöppet och inte minst taxfree under 80-talet med försäljning direkt från lagret i källaren – en idé Kalle Blomquist tog med sig från en resa till USA.
Han lämnade så småningom Signalen och den drevs i annan regi fram till 2004 då Markus Wahlgren klev fram och fick ta över eftersom Blomquist fortfarande ägde fastigheten.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, speciellt med den häftiga historia Signalen haft. När jag var ung på 90-talet hyrde man moviebox, åt pizza och träffade kompisar på Signalen. Det var en ungdomsgård, säger Markus Wahlgren, i dag butikschef på Stora Coop.
Kalle Blomquist var Wahlgrens idol och han ville gå i hans fotspår.
– Vi försökte med kebab och tog även tillbaka den gamla tiokronorsveckan som Kalle hade haft, med en skitjobbig radioreklam som rullade hela tiden. Men det gick som tåget. Den sortens påhitt Kalle gjorde har jag tagit med mig som handlare. Han var läromästaren.
Under glansdagarna på 70- och 80-talet gick butiken så bra att den byggdes ut och man köpte även in två villor söder om Signalen som jämnades med marken för att få mer parkering.
– Man hörde storys om att familjerna som bodde där föstes bort med kontanter för att Signalen behövde mer yta snabbt, säger Markus Wahlgren.
Den gamla villan i Signalen som snart är historia fungerade som fikarum och kontor under tiden som matbutik.
– Man rökte ute på takterrassen och tittade på utsikten, säger Markus Wahlgren.
Han drev Signalen som Spar och Hemköp fram till 2009 då den slutligen lades ner på grund av bristande lönsamhet.
– De stora drakarna i Visby åt upp omsättningen till slut.
Efter det huserade Visby Träningscenter i källaren och i gatuplanen fanns fram tills för ett år sedan second hand-butiken Gåvan.
När de nya bostäderna börjar byggas behålls Signalens källarvåning och grävs ut för att bli underjordiskt garage. På innergården byggs en pool och av de 60 lägenheterna kommer boende på de översta våningarna att kunna se havet. 41 av de 60 lägenheterna är redan bokade, inflytt är beräknad till tredje kvartalet 2022.