USS Arlington lade till vid kryssningskajen och utsiktsplatsen vid reningsverket var full av nyfikna åskådare.
– Jag tycker det är lite kul att se när de kommer in här. Det är ju en jättestor båt och jag hade lite tid idag. Jag tycker att det är bra att amerikanarna är här eftersom jag är för Nato, säger Katarina Romare.
Lousie Björklund var inne på samma linje:
– Jag tycker att det är jättehäftigt att se, jag har aldrig sett ett sånt fartyg förut. Det känns tryggt att de kommer hit och besöker oss, säger hon.
Även Arne Olofsson var en av alla de som tagit sig ut för att kika på det enorma krigsskeppet.
– Jag kom hit för att jag är intresserad av fartyget. Det är väldigt imponerande och det är inte ofta man får se sådant här. Jag tycker att det är fint att de kommer hit, säger han.
Men det handlar om mer än bara en enskild uppvisning. Efter Sveriges och Finlands Nato-ansökningar har USA ökat sin militära närvaro i området. Häromdagen flög amerikanska bombplan av modell B-52 över Stockholm och supermaktens flotta har börjat synas alltmer i Östersjön. USS Arlington ska stanna i Visby två nätter enligt preliminära uppgifter, men det kan snabbt ändras om omvärldsläget skulle skifta.
– Fartyget är här på ett rutinbesök för att fylla på förråd och vila personal. USS Arlington har varit i Östersjön övat en tid och gör besök runt om. Nu är hon i Sverige, säger Jimmie Adamsson på Marinstaben.
Varför är det här viktigt?
– USA är en av våra partners som vi samarbetar väldigt nära med. När vi går emot ett Nato-medlemskap kommer betydelsen av sådana här saker att öka. Och vi övar ju med amerikanska flottan regelbundet. För omvärldsläget har försämrats betydligt de senaste åren och vi bygger säkerhet tillsammans med våra partners i Östersjön.
USS Arlington är dock inte här på inbjudan av Försvarsmakten.
– De besöker Sverige och inte Försvarsmakten. Men vi tar emot dem och ser till att de får alla saker som de behöver och kan göra sådant som måste göras. Det är helt enkelt ett örlogsbesök och vi genomför 30-40 sådana om året i landet. Vi besöker ju även andra nationer själva, så det är inte så dramatisk, säger Jimmie Adamsson.
Har ett örlogsfartyg av den här kalibern någonsin besökt Gotland förut?
– Nej, inte ett så här stort. Det tror jag faktiskt inte.