Många patienter har inte vågat söka vård

Många patienter med allvarliga symtom har inte sökt vård i samma utsträckning sedan coronautbrottet. På akuten I Visby noterade man en minskning på 20 procent i mars.

Färre patienter än vanligt har uppsökt vården efter coronautbrottet.

Färre patienter än vanligt har uppsökt vården efter coronautbrottet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Visby2020-04-21 07:08

Efter coronautbrottet har sjukvården noterat att färre patienter söker vård. På akuten i Visby minskade antalet patienter med 20 procent i mars.

– Alla på sjukhuset har märkt av en minskning och frågat sig: "Varför kommer inte patienterna?", berättar Cathrine Malmqvist, Region Gotlands sjukvårdschef.

– Det är en jätteskillnad på akuten och inte minst inom hjärtsjukvården. Troligen är många rädda och vill undvika sjukvården på grund av corona. Men det här är inget som är unikt för Gotland utan så här ser det ut i hela landet.

Efter coronautbrottet har bland annat antalet patienter med misstänkt hjärtinfarkt minskat med cirka 25 procent i landet. Det visar statistik från det nationella kvalitetsregistret Swedheart. Vid vissa större sjukhus, som till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala, minskade antalet patienter med hjärtinfarkt med 50 procent jämfört med samma period i fjol.

– Vi har sett den här trenden också. Vi hade en mycket lägre belastning. Men det hände något förra veckan och nu börjar vi sakta återgå till normala volymer och det är inte covidpatienter utan vårt vanliga klientel som kommer tillbaka. Jag pratade precis med en kollega på Danderyds sjukhus och de har noterat samma sak, säger Joakim Bragd, överläkare och verksamhetschef internmedicin, Visby lasarett.

Varför tror du att patienterna inte har sökt i samma utsträckning?

– Jag tror att många har varit rädda för att åka till sjukhusen och bli smittade. Det massmediala trycket gör att man lätt att blir orolig. Man stannar hemma och tänker att symtomen kanske inte är så farliga i alla fall. Men det vi försöker få fram till allmänheten är att det är väldigt viktigt att man söker vård om man har allvarliga symtom som bröstsmärtor eller förlamning i en kroppsdel. Just akuta fall vill vi inte missa.

Vad är faran med att avvakta? 

– När det gäller de urakuta diagnoserna som hjärtinfarkt, stroke och vissa bakteriella infektioner finns det god behandling om man kommer i tid, kommer man för sent är det mycket svårare att behandla, säger Joakim Bragd.

Kan ni ha missat akuta patienter som stannat hemma istället för att söka vård?

– Jag vill inte säga att vi har missat några, det är ju patienter som vi inte känner till om de inte hör av sig. Men det är möjligt att det finns patienter som har missat att höra av sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!