Oklart med ny verksamhet i gamla Idrottens hus

Det börjar bli trångt i Visby och ser man då ett hus som ser ut att gapa tomt blir förstås intresset stort. Som till exempel det gamla Idrottens hus som Region Gotland äger.

Före detta Idrottens hus på Neptungatan i norra Visby står tomt sedan en tid tillbaka. Men enligt ägaren Region Gotland är huset bra att ha som buffert om en annan verksamhet skulle behöva evakueras.

Före detta Idrottens hus på Neptungatan i norra Visby står tomt sedan en tid tillbaka. Men enligt ägaren Region Gotland är huset bra att ha som buffert om en annan verksamhet skulle behöva evakueras.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-11-02 15:05

Huset på Neptungatan i Visby byggdes i mitten av 1940-talet. Efter att både ha fungerat som först barnhem och därefter inhyst "fritidskontoret", flyttade Gotlands idrottsförbund in 1990. 26 år senare fanns dock ett behov av större och mer anpassade lokaler och idrottsförbundet lämnade för att flytta till Kopparsvik. 

I dag ser huset, som rymmer 495 kvadratmeter, ganska tomt ut och ett tomt hus i Visby väcker nyfikenhet. Så vad händer egentligen med fastigheten? 

Björn Sandqvist, chef för Region Gotlands fastighetsförvaltningsavdelning, bekräftar att man ganska ofta får påringningar med frågor om varför huset står tomt och om regionen är intresserad av att sälja fastigheten. 

– Under pandemin, fram tills helt nyligen, så har vi haft en covid-hemtjänstgrupp som nyttjat lokalerna och utgått därifrån. Så det har inte varit tomt, berättar Björn Sandqvist.

Det är dock ett tag sedan idrottsförbundet flyttade. Har ni några långsiktiga planer för huset?

– Det finns lite funderingar och planer i området runt omkring idrottens hus. Det pågår en vattenutredning för hur dagvatten som rinner ner i en svacka bakom huset ska tas omhand. Det är prio ett. Sen finns även en del utvecklingsplaner för själva området. Angående själva huset så finns det behov av moderniseringar och renovering beroende på vilken verksamhet som ska bedrivas. Men när vi inte riktigt vet vilken typ av verksamhet det blir så vill vi inte göra något i onödan, utan vi avvaktar, säger Björn Sandqvist.

Ni har inga planer på att sälja fastigheten?

– För Region Gotland är det en lång process att sälja en fastighet och vi måste verkligen värdera om vi behöver ha den i egen regi först. Det börjar bli trångt i Visby och finns ett enormt tryck på fler verksamhetslokaler för alla regionens verksamheter. Därför skyndar vi långsamt för att vara säkra på hur vi ska gå framåt och vidare med huset.

Trots att det är ont om verksamhetslokaler i Visby finns det ändå en fördel med lediga lokaler. Det ger en handlingsfrihet. Enligt Björn Sandqvist bör man som professionell fastighetsförvaltare ha en vakansgrad på cirka fem procent. 

– Om det till exempel uppstår, Gud förbjude, någon vattenläcka eller något ännu värre som innebär att vi behöver evakuera en verksamhet snabbt så kanske det går att få in den i en sådan här byggnad som det gamla Idrotten hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!