Satsningen som ska få gymnasieeleverna att röra på sig

Projektet Hållbar hälsa ska under tre års tid få eleverna på Wisbygymnasiet att röra på sig mer. Förhoppningen är att det ska ge både bättre skolresultat och bättre psykiskt mående.

Anneli Blixt och Maria Diurlin kommer att jobba med projektet Hållbar hälsa på Wisbygymnasiet de kommande tre åren.

Anneli Blixt och Maria Diurlin kommer att jobba med projektet Hållbar hälsa på Wisbygymnasiet de kommande tre åren.

Foto: Vilda Engström

Visby2023-04-28 10:05

På onsdagen hade Wisbygymnasiets 200 medarbetare en gemensam kick-off för satsningen som skolan gör i samarbete med RF-Sisu. På programmet stod bland annat en inspirationsföreläsning med Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet.

– WHO rekommenderar en timmes pulshöjande aktivitet varje dag och det är känt att regelbunden fysisk aktivitet i ungdomen ökar självkänslan men också ger bättre skolresultat. Det som är problemet är att bara en tredjedel av eleverna rör på sig den rekommenderade tiden, pojkarna något mer, flickorna något mindre, och det ska vi försöka ändra på, säger Wisbygymnasiets rektor Peter Lerman.

undefined
Bakom projektet står Bo Ronsten, ordförande i RF-Sisu Gotland, Wisbygymnasiets rektor Peter Lerman, Anneli Blixt från RF-Sisu Gotland och projektledaren Maria Diurlin.

Startskottet går i augusti och totalt kommer över 2 000 elever att delta i Hållbar hälsa som sträcker sig över tre år. Fokus ligger på att få eleverna att hitta rörelseglädje i vardagen, för att öka välmåendet både fysiskt och psykiskt. Det ska i sin tur förhoppningsvis synas även i skolresultaten. I dagsläget tar en av fem elever på Wisbygymnasiet inte examen.

– En fullföljd gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste faktorn för ett långt och rikt liv brukar vi säga. Den enskilt största gemensamma nämnaren för dem som inte får ett examensbevis är dåligt mående, säger Peter Lerman.

undefined
Peter Lerman är rektor på Wisbygymnasiet.

Projektet har fått 4,6 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. Satsningen har egentligen bara två mål; att eleverna ska röra på sig i sammanlagt en timme om dagen och att fler ska fullfölja gymnasieutbildningen. 

– Vi har bara beskrivit våra utmaningar och vad vi vill uppnå, planeringen av projektet görs väldigt nära eleverna. Vi kommer behöva vara jättepåhittiga för att hitta nya sätt, säger Peter Lerman.

undefined
Maria Diurlin flyttar till ön för jobbet som projektledare för Hållbar hälsa.

Maria Diurlin, som bland annat arbetat som lärare i idrott och hälsa på gymnasiet, flyttar till ön för uppdraget som projektledare för Hållbar hälsa.

– Alla kan rörelse och oavsett förutsättningar kan alla uppleva rörelseglädje, säger Maria Diurlin som hoppas få igång eleverna:

– Så de får känna rörelseglädje och dess effekter.

Hon kommer att leda projektet på skolan tillsammans med Anneli Blixt, från RF-Sisu Gotland, som i många år jobbat som ungdomsledare inom idrotten.

– Det är ett härligt projekt för 16 till 19 är en ålder då idrotten tappar många ungdomar. Jag vill få ungdomarna att förstå att rörelse kan vara att göra knäböj under en lektion, säger Anneli Blixt.

undefined
Anneli Blixt och Maria Diurlin har båda lång erfarenht av att jobba med ungdomar kring idrott och hälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!