Exploateringen av A7-fältet har hittills inbringat mångmiljonbelopp till regionens kassa. Försäljning av mark och anslutning till VA gav intäkter på 212 miljoner kronor. Efter att kostnader för exploateringen på 77,7 miljoner dragits av återstår en nettovinst på 134 miljoner kronor.
Utöver vinsten väntas även pengar från försäljning av fastigheterna Furiren 1 och Korpralen 1, samt vite för byggnadsskyldighet inom kvarteret Knekten och tilläggsköpeskilling för Adjutanten 2. Dessa intäkter väntas ytterligare ge 35 miljoner kronor.
– Redovisningsmässigt går det rakt in i vår ekonomi så intäkter från den här typen av exploatering hjälper till att ge ett positivt resultat. Det är inte en enorm del av våra totala intäkter men ändå ett väldigt viktigt tillskott, säger Region Gotlands ekonomidirektör Ulrika Jansson.
Det tillfälliga tillskottet för A7-fältet hamnar långt över det genomsnitt på 20-40 miljoner kronor per år i reavinst som Region Gotland räknar med att tjäna på exploatering av områden.
– Pengarna hjälper till att få ett bättre resultat och stärka den ekonomiska ställningen som leder till att vi får råd att göra fler investeringar inom Regionen, säger Ulrika Jansson.
Samtidigt ser Ulrika Jansson tydligt att investeringar i det rådande ekonomiska läget blir dyrare.
– Anbuden på vanliga arbeten som underhåll och nya byggnader är idag höga och gör att vi måste prioritera hårdare. Åren 2023 och 2024 kommer bli riktigt tuffa men de säger på nationell nivå att konjunkturen kan vända till år 2025 eller 2026 och då kan vi satsa på fler projekt beroende på hur det ser ut de kommande åren, säger hon.
Jenny Iversjö, mark- och exploateringschef på Region Gotland, berättar att regionen inte har några fler fastigheter att sälja på just Artilleriet, men att andra projekt är på gång i Visby.
– Det pågår ett antal andra exploateringsprojekt, kvarteret Järnvägen, Gråbo/Yttre Furulund, Annelund och Industrimark Visby. En förstudie pågår får Torslunden och markanvisning pågår för idrottshall på Visborg.
Hon ser ännu inget minskat intresse av att köpa regionens fastigheter, trots svåra tider för byggbranschen.
– Minskar efterfrågan så kommer vi arbeta med att förbereda byggbar mark så vi är redo när efterfrågan ökar igen, säger Jenny Iversjö.